Горски мъфини
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- 100 г меко масло
- 200 г фина кристална захар
- 2 големи яйца
- 2 с. л. амарето или коняк
- 60 мл прясно мляко
- 60 г заквасена сметана
- 200 г брашно с набухватели
- 50 г смлени лешници
- 1 ч. ч. черни боровинки, пресни или замразени
- захарно тесто за декориране
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива със захарта на крем. Добавят се яйцата едно по едно. Сипва се ликьорът.
- 2.
Млякото се смесва със сметаната. Брашното се пресява и се смесва с лешниците.
- 3.
Към маслото се прибавя половината от брашнената смес, разбърква се, сипва се млечната смес и се добавя втората част от брашнената смес. Накрая с внимателно разбъркване се сипват боровинките.
- 4.
Тестото се разпределя в капсули, поставени във форми за печене на мъфини. Ако не се декорират със захарно тесто, може да се поръсят с кафява захар на едри кристали. Пекат се в загрята фурна на 180° С за 20 - 30 мин.
- 5.
От захарното тесто се изрязват кръгчета, разточват се и се слагат върху мъфините. Изрязват се и цветя или се правят малки топчета с форма и цвят на боровинки.