Гергьовска пита
На празничната трапеза на Гергьовден освен печено агнешко месо трябва да има и пресен лук и чесън, салата, пиле, хляб и вино. Това е нашето предложение за гергьовска пита. Непременно я украсете с овца, овчарска гега или кошара, която е отворена и се пази от овчаря и кучетата.
СъставНеобходими продукти за 1 пита
- 450 г бяло брашно
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 100 г масло
- 120 мл прясно мляко
- 20 г прясна мая
- 3 яйца
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява в голяма купа и в него се разбъркват солта и захарта. В средата му се прави кладенче.
- 2.
Разтопява се половината от маслото и се смесва с млякото. Сместа се охлажда и в нея се разтваря маята. Всичко се слага в кладенчето и с лъжичка се забърква гъста каша, като се ръси по малко от заобикалящото брашно. Кашата в кладенчето се оставя на топло за 30 мин.
- 3.
След като втаса, се прибавят разбитите яйца и се омесва гладко тесто. Меси се около 10 мин. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса на топло място около 1,5 ч. или докато се удвои обемът му.
- 4.
Тестото отново се премесва и се слага в намазана с масло тава с диаметър 24 см. Оставя се малко парченце за да се направи украса - овца, овчарска гега или кошара. Питката се оставя да втаса отново около 40 - 50 мин. и се пече на 190° С около 30 мин.