Начало За нас Реклама Контакти

Фугас

Снимка за Фугас
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - бира

Фугас е френски плосък хляб, нарязан като дантела. Често е овкусяван със сирене, аншоа, ядки, подправки и маслини.

СъставНеобходими продукти за 2 броя

  • 500 г 4 ч. ч. бяло брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 20 г прясна мая
  • 300 мл хладка вода
  • 1 с. л. зехтин extra virgin
  • за пълнежа:
  • 50 г синьо сирене, натрошено
  • 3 с. л. нарязани орехи
  • 1 червена чушка, нарязана на ситно
  • 4 черни маслини, нарязани на ситно
  • 1 с. л. зехтин за намазване

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята се разтваря в 4 с.л. от водата. Брашното се пресява, смесва се със солта, прави се кладенче в средата и се сипват разтворената мая, зехтинът и останалата вода. Оформя се тесто, което се меси 8-10 мин., докато стане еластично и гладко.

  2. 2.

    Тестото се слага в намаслена купа, покрива се с намаслено фолио и се оставя да втаса за около час.

  3. 3.

    Размесва се отново и се разделя на две части. Всяка част се разточва. Едната се поръсва със сиренето и орехите, а другата с нарязаните зеленчуци. Всяка част се премесва леко и отново се разточва. Едната се прави на елипса, която се нарязва с остър нож диагонално като стълба, а другата се оформя като листо. Хлябовете се оставят да втасат за 30 мин., намазват се със зехтин и се пекат на 220°С за около 25 мин.

Март 2008
Още подобни рецепти
Коментари