Фугас
Фугас е френски плосък хляб, нарязан като дантела. Често е овкусяван със сирене, аншоа, ядки, подправки и маслини.
СъставНеобходими продукти за 2 броя
- 500 г 4 ч. ч. бяло брашно
- 1 ч. л. сол
- 20 г прясна мая
- 300 мл хладка вода
- 1 с. л. зехтин extra virgin
- за пълнежа:
- 50 г синьо сирене, натрошено
- 3 с. л. нарязани орехи
- 1 червена чушка, нарязана на ситно
- 4 черни маслини, нарязани на ситно
- 1 с. л. зехтин за намазване
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря в 4 с.л. от водата. Брашното се пресява, смесва се със солта, прави се кладенче в средата и се сипват разтворената мая, зехтинът и останалата вода. Оформя се тесто, което се меси 8-10 мин., докато стане еластично и гладко.
- 2.
Тестото се слага в намаслена купа, покрива се с намаслено фолио и се оставя да втаса за около час.
- 3.
Размесва се отново и се разделя на две части. Всяка част се разточва. Едната се поръсва със сиренето и орехите, а другата с нарязаните зеленчуци. Всяка част се премесва леко и отново се разточва. Едната се прави на елипса, която се нарязва с остър нож диагонално като стълба, а другата се оформя като листо. Хлябовете се оставят да втасат за 30 мин., намазват се със зехтин и се пекат на 220°С за около 25 мин.