Фритоли
Карнавалът във Венеция освен с маски и фриволност е и обилно посипан с многобройни традиционни десерти. Пържените фритоли с ядки и сушени плодове са едни от най-популярните сладки наред с хрупкавите панделки галани.
СъставНеобходими продукти за около 30 броя
- 500 г брашно
- 15 г прясна мая
- 2 с. л. захар
- 1 щипка сол
- 2 с. л. грапа или коняк
- 1 с. л. настъргана кора от лимон
- 2 с. л. стафиди
- 2 с. л. кедрови ядки
- олио за пържене
- пудра захар за поръсване
- за крема:
- 5 жълтъка
- 3 с. л. захар на ситни кристали
- 2 с. л. марсала, порто или друго десертно вино
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря с 50 мл хладка вода. Брашното се пресява и се смесва със захарта и солта. Прави се кладенче, в което се сипват разтворената мая, грапата, кората от лимон и около 150 мл хладка вода. Обърква се средно меко тесто. Меси се върху леко набрашнена повърхност, докато спре да лепне. Оставя се да втаса покрито в купа около 1,5 - 2 часа, или докато удвои обема си.
- 2.
Тестото се омесва със стафидите и ядките. Оставя се за почине 10 мин., оформя се на фитили и се нарязва на малки топчета с големина на орех, които отново се оставят да постоят 10 мин.
- 3.
Топчетата се пържат в сгорещено олио на маслена баня, докато се зачервят добре.
- 4.
Жълтъците се смесват със захарта и виното и се слагат на водна баня. Разбъркват се с тел около 6 - 10 мин., докато сместа стане пухкава и се сгъсти. Кремът се сваля от огъня и се разбърква, докато се охлади.
- 5.
Топчиците се пробиват с шило или нож, за да се отвори място за крема. С помощта на шприц или на фунийка от хартия за печене се пълнят и се поръсват обилно с пудра захар.