Фритата със спанак, пресен лук и тиквички
Фритатите са дебели италиански омлети, чиято горна страна се запича във фурната. Те са много по-богато гарнирани от френските варианти, а за тази рецепта сме избрали спанак, пресен лук и тиквички.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 тиквичка, нарязана на кръгчета
- 200 г спанак
- 1 връзка пресен лук, ситно нарязана
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 6 яйца
- 2 с. л. сметана или прясно мляко
- 100 г бяло сирене
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът и маслото се загряват заедно и кръгчетата тиквичка се слагат да се зачервят. Добавят се спанакът и лукът. Разбъркват се, докато се изпари водата.
- 2.
Яйцата се разбиват със сметаната и сол и пипер на вкус. Сипват се в тигана при зеленчуците. Отгоре се поръсва натрошеното сиренето. Оставя се на умерен огън, докато започне да се образува коричка по стените на тигана.
- 3.
Фритатата се слага под силно загрят горен реотан, възможно най-високо във фурната за 5 мин., или докато се зачерви. Ако тиганът не е с метална дръжка, вратата на фурната може да се остави отворена.