Френски шоколадов сладкиш
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- 200 г тъмен шоколад 60%
- 30 мл вода
- 100 г масло
- 5 яйца
- 150 г захар на фини кристали
- 3 с. л. брашно
- 100 г запечени филирани бадеми
- масло и галета за формата
- за глазурата:
- 120 г тъмен шоколад 60%, нарязан
- 120 мл сметана 35%
- 1 с. л. гюкоза
- за крема:
- 150 г тъмен шоколад, нарязан
- 150 г сметана 35%
- 1 с. л. коняк или ром
-
Начин на приготвяне
- 1.
За крема сметаната се кипва и с нея се залива шоколадът. Разбърква се, докато се стопи шоколадът. Сипва се конякът. Охлажда се 2-3 часа в хладилник и се разбива с миксер на пухкав крем.
- 2.
Форма за торта с диаметър 24 см се намазва с масло и се поръсва с галета.
- 3.
Шоколадът се стопява на водна баня заедно с водата. Отстранява се от огъня и се добавя маслото, нарязано на кубчета. Разбърква се, докато се стопи.
- 4.
Жълтъците се разбиват на крем със захарта, а белтъците - на сняг с щипка сол.
- 5.
Към шоколадовата смес се добавят жълтъците и пресятото брашно. Внимателно се разбъркват с белтъците. Накрая се слагат бадемите.
- 6.
Тестото се сипва в подготвената форма и се слага в съд за печене на водна баня. Налива се гореща вода. Слага се в предварително загрята фурна на 180˚ С за 30 - 40 мин. Сладкишът трябва да има хрупкава коричка и да остане сочен отвътре.
- 7.
За глазурата сметаната се слага да заври, отстранява се от огъня, добавя се глюкозата, разбърква се и се излива върху нарязания на ситно шоколад. Разбърква се, докато се стопи напълно. Охлажда се до около 40° С.
- 8.
Охладеният сладкиш се нарязва на парчета и се залива с топлата глазура. Отгоре се шприцова с крема и се поставя плочка от шоколад.