Френски селски хляб с кисела закваска
Това е оригинална френска рецепта за невероятен селски хляб, който се приготвя без мая, а с кисела закваска от бяло и пълнозърнесто брашно. У нас днес много, много рядко се правят такива хлябове, защото процесът е бавен и малко по-трудоемък, но усилията безусловно си струват. Правенето на закваската трае четири дни, но трудът, който влагате, е общо около 20 мин. След като имате готова закваска, технологията е както при обикновеното тесто с мая.
СъставНеобходими продукти за 1 бр
- за закваската:
- 50 г / ½ ч. ч. пълнозърнесто брашно
- 3 с. л. хладка вода
- за първото премесване:
- 4 с. л. топла вода
- 75 г / ¾ ч. ч. пълнозърнесто брашно
- за второто премесване:
- 120 мл / ½ ч. ч. топла вода
- 120 г / 1 ч. ч. бяло брашно
- 25 г / ¼ ч. ч. пълнозърнесто брашно
- за тестото:
- 150 - 180 мл хладка вода
- 350 г / 3 ч. ч. бяло брашно
- 10 мл / 2 ч. л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
За да се приготви закваската, брашното се слага в малка купичка, прибавя се водата и се меси 2-3 мин., за да се оформи тесто. Купата се покрива с фолио пластик и се оставя на топло място за 2 дни.
- 2.
Отстранява се коричката от престоялото тесто и се вземат 2 с.л. от вътрешността. Слага се в голяма купа и се смесва с водата за първото премесване. Постепенно се слага брашното и се меси 2-3 мин. Отново се покрива с фолио и се оставя на топло за 24 ч.
- 3.
Маха се коричката и се смесва с водата за второто премесване. Прибавят се малко по малко брашната. Прави се твърдо тесто. Покрива се с намазано с мазнина фолио и се оставя за 10 часа на топло, докато си удвои обема.
- 4.
Постепенно към втасалата маса в купата се прибавя водата за тестото, слага се брашното и се меси върху набрашнена повърхност около 5 мин., докато стане еластично и гладко.
- 5.
Отново се покрива с намаслено фолио и се оставя на топло да втаса 1½ ч. – 2 ч., докато си удвои обема. Ако искате да си направите пак от същия хляб, сега е моментът да отделите ½ ч.ч. от тестото и да го съхраните в хладилника до 5 дни. С готовото тесто можете направо да започнете от стъпка 3. Останалото тесто се оформя на топка. Купа се застила с чиста ленена или памучна кърпа, леко се поръсва с брашно и в нея се поставя тестото за последно втасване. Така ще се образува красив десен върху тестото от структурата на кърпата, върху която втасва хлябът. Покрива се с фолио и се оставя за 2-3 часа.
- 6.
Втасалото тесто се обръща върху тава за печене, поръсва се с брашно и се разрязва с остър нож на квадрат. Пече се в загрята фурна на 230°С около 30-35 мин.