Френски ръжен селски хляб
Традиционният френски хляб pain de campagne в автентичния си вид се приготвя само с ръжена закаваска, населена от диви дрожди и бактерии. Тя му придава доста агресивен кисел вкус, който не винаги допада на хората. За да се намали силата му, в нашата рецепта се ползват и услугите на "опитомените" микроорганизми в маята.
СъставНеобходими продукти за 1 хляб
- за киселата закваска:
- 2 ч. ч. ръжено брашно
- 450 мл вряща вода
- 1 ч. л. мед
- за тестото:
- 10 г прясна мая или 1 ч. л. суха мая
- 2 с. л. хладка вода
- 2 ч. л. сол
- 1 ч. л. ким, по желание
- 3 ч. ч. бяло брашно
Начин на приготвяне
- 1.
Ръженото брашно се слага в голяма купа и се залива с врящата вода. Оставя се да постои 5 мин. и се разбърква с меда. Покрива се с фолио и се оставя да стои на топло (например върху парното) за 12 - 24 часа. Може да се увие и с вълнено одеяло, докато е още топло.
- 2.
Маята се разтваря във водата и се разбърква с ръжената закваска. Добавят се солта и кимът. Малко по малко се сипва бялото брашно, като се бърка с дървена лъжица. Омесва се твърдо тесто. Меси се в продължение на 5-10 мин., докато стане гладко и еластично. Слага се в купа на топло, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 1½ - 2 часа или докато удвои обема си.
- 3.
Втасалото тесто се премесва за 3-4 мин., оформя се на топка и се слага да втаса отново в кошница, обилно поръсена с брашно. Може да се сложи и направо в тавата за печене, предварително леко намазана с масло. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя за 1 час на топло. Обръща се върху тава за печене и се слага за 30 мин. в предварително загрята на 220° С фурна, без вентилатор. След това се допича на 190° С още 25-30 мин.