Начало За нас Реклама Контакти

Фокача с розмарин

Снимка за Фокача с розмарин
60
Време за приготвяне: 1 час + 2 часа за втасване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Фокачата е древен хляб, който въпреки хилядолетната си история има милиони почитатели и те продължават да увеличават броя си. Маслините и розмаринът в рецептата, която ви предлагаме, явно и вкусно разкриват италианския произход на ароматната питка.

СъставНеобходими продукти за

  • 500 г бяло брашно
  • 2 ч. л. сол
  • 20 г прясна мая
  • 1½ ч. ч. хладка вода
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 с. л. пресен розмарин, нарязан на ситно
  • за гарниране:
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 1 ч. л. риган
  • 4 с. л. маслини
  •  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява и се смесва със солта. В средата се прави кладенче и в него се сипват разтворената в хладката вода мая и зехтинът. Омесва се меко тесто. Меси в продължение на 5-10 мин., докато стане гладко, еластично и престане да лепне по масата.

  2. 2.

    Тестото се поставя в дълбока купа, намазва се леко със зехтин и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се да втаса на топло за 1-1,5 часа или докато удвои обема си. Две тави се намазват със зехтин.

  3. 3.

    Тестото се омесва още веднъж заедно с нарязания розмарин. Разделя се на две части, оформят се топки и се разточват по диаметъра на тавите, в които ще се пекат.

  4. 4.

    Покриват се с фолио и се оставят на топло да втасат за 30 мин. С пръсти се правят дълбоки дупки в тестото, отново се завива с фолио и се оставя да втаса, докато удвои обема си.

  5. 5.

    Набождат се маслините. Зехтинът се смесва с чесъна и ригана и с него се намазват двете фокачи. Пекат се във фурна, загрята до 200° С, докато се зачервят добре. След като се изпекат, се изваждат веднага от формите и се охлаждат върху решетка.

Необходимите продукти са за 2 хляба.

Подходящи типове вина
Апр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари