Фокача с розмарин
Фокачата е древен хляб, който въпреки хилядолетната си история има милиони почитатели и те продължават да увеличават броя си. Маслините и розмаринът в рецептата, която ви предлагаме, явно и вкусно разкриват италианския произход на ароматната питка.
СъставНеобходими продукти за
- 500 г бяло брашно
- 2 ч. л. сол
- 20 г прясна мая
- 1½ ч. ч. хладка вода
- 4 с. л. зехтин
- 1 с. л. пресен розмарин, нарязан на ситно
- за гарниране:
- 3 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 1 ч. л. риган
- 4 с. л. маслини
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се смесва със солта. В средата се прави кладенче и в него се сипват разтворената в хладката вода мая и зехтинът. Омесва се меко тесто. Меси в продължение на 5-10 мин., докато стане гладко, еластично и престане да лепне по масата.
- 2.
Тестото се поставя в дълбока купа, намазва се леко със зехтин и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се да втаса на топло за 1-1,5 часа или докато удвои обема си. Две тави се намазват със зехтин.
- 3.
Тестото се омесва още веднъж заедно с нарязания розмарин. Разделя се на две части, оформят се топки и се разточват по диаметъра на тавите, в които ще се пекат.
- 4.
Покриват се с фолио и се оставят на топло да втасат за 30 мин. С пръсти се правят дълбоки дупки в тестото, отново се завива с фолио и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
- 5.
Набождат се маслините. Зехтинът се смесва с чесъна и ригана и с него се намазват двете фокачи. Пекат се във фурна, загрята до 200° С, докато се зачервят добре. След като се изпекат, се изваждат веднага от формите и се охлаждат върху решетка.
Необходимите продукти са за 2 хляба.