Фокача
В древен Рим panis focacius е бил плосък хляб, изпечен върху гаснещата жарава на огнището. Тестото е подобно по стил и структура на това за пица и се разтегля и притиска с ръце, а с пръсти се надупчва на трапчинки. Точно както е направила Ева Тонева от едноименния блог, която приготви тази фокача.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 - 550 г брашно
- 21 г прясна мая или 7 г суха
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 250 мл газирана минерална вода
- 4 с. л. зехтин
- за гарниране:
- щипка едра морска сол
-
4 - 6 с. л. зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
Маята и захарта се разтварят в половината количество вода и се оставят на топло да втасат 10 мин.
- 2.
Брашното и солта се пресяват заедно в купа и в средата им се оформя кладенче.
- 3.
Втасалата мая, зехтинът и останалата вода се изсипват в кладенчето. Замесва се тесто. Работният плот се посипва с малко брашно, тестото се изважда от купата и се меси 10 мин., като при нужда се добавя по малко брашно.
- 4.
Оформя се на топка и се слага в намазана със зехтин купа, която се покрива с кърпа. Оставя се на топло да втаса до удвояване на обема.
- 5.
Лист хартия за печене се поставя в тава с размери 23 х 32 см. Втасалото тесто се изсипва направо върху хартията в тавата. Разтегля се в правоъгълна форма с ръце, покрива се с кърпа и пак се оставя да втаса 30 - 40 мин.
- 6.
Правят се вдлъбнатини по цялата повърхност на тестото с пръсти. Поръсва се с 3-4 с. л. зехтин, отново се покрива с кърпа и се оставя да втаса още 10 мин.
- 7.
Поръсва се с едра морска сол и се пече 10-15 мин. в предварително загрята на 200º С фурна. Като се извади от фурната, се поръсва със зехтин, завива се с кърпа и се оставя така 10 - 15 мин.
- 8.
Изважда се от тавата, маха се хартията за печене и се сервира топла.