Флонярд с ябълки и круши
Старинният френски сладкиш флонярд е много подобен на друг традиционен десерт – клафути. Разликата е в използваните плодове. За flaugnarde това са ябълки, круши, праскови и кайсии, докато clafoutis се прави с горски плодове, череши и вишни. Очарователната рецепта е приготвена и заснета от Татяна от кулинарния блог cOOking TiKi.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 3 ябълки
- 2 круши
- за заливката:
- 4 яйца
- 85 г захар
- 2 с. л. неутрално олио
- 150 мл прясна млечна сметана
- 250 мл мляко
- 80 г брашно
- 2 щипки сол
-
½ ч. л. натурален екстракт от ванилия
Начин на приготвяне
- 1.
Ябълките и крушата се измиват и без да се белят и режат, се почистват от семките. След това се нарязват напречно на колела. Така се получават колела с дупка по средата. Подреждат се на пластове в добре намаслена тава (диаметър 24 - 26 см).
- 2.
В купа се разбиват съставките за заливката. Започва се с яйцата и захарта, следват олиото, сметаната и млякото. Сипва се ванилията. Накрая се добавя брашното, пресято със солта. С получената смес се заливат плодовете в тавата.
- 3.
Флонярдът се пече на 180° С около 55 минути. Изчаква се да изстине напълно, след което се нарязва като торта.