Начало За нас Реклама Контакти

Финландски сладкиш с боровинки

Снимка за Финландски сладкиш с боровинки
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

При разходка из гората бихте могли да си наберете и боровинки. Е, ако не ви се завира из шубраците, можете да си закупите от тези вкусни малки синьо-черни плодове. Освен всичко друго те са и много полезни, тъй като съдържат много витамини.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за кората:
  • 2 яйца
  • 120 г пудра захар
  • 250 г меко масло
  • 230 г брашно
  • ½ к. л. ванилия
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • за пълнежа:
  • 250 г сирене рикота или сирене крема
  • 100 г захар
  • 2 с. л. заквасена сметана
  • 1 яйце
  • 300 г боровинки, пресни или замразени

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото се разбива с пудрата захар на пухкав крем, прибавят се яйцата едно по едно и внимателно се обърква с пресятото с бакпулвера брашно. Трябва да се получи меко тесто.

  2. 2.

    Тестото се разточва и с него се облича дъното на подходяща тавичка. Оформя се по-висок ръб. Дъното се надупчва с вилица и кората се запича леко за 10 мин. на 200°С. Изважда се от фурната и се напълва с млечно-плодовата смес.

  3. 3.

    Плънката се приготвя, като яйцето се разбива със захарта, прибавя се сиренето или сметаната и накрая се прибавят боровинките. По желание може да се ароматизира с ванилия или кора от лимон.

  4. 4.

    Напълнената кора се пече около 30 мин. на 200°С, докато плънката се втвърди.


Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари