Финландски сладкиш с боровинки
При разходка из гората бихте могли да си наберете и боровинки. Е, ако не ви се завира из шубраците, можете да си закупите от тези вкусни малки синьо-черни плодове. Освен всичко друго те са и много полезни, тъй като съдържат много витамини.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за кората:
- 2 яйца
- 120 г пудра захар
- 250 г меко масло
- 230 г брашно
- ½ к. л. ванилия
- 1 ч. л. бакпулвер
- за пълнежа:
- 250 г сирене рикота или сирене крема
- 100 г захар
- 2 с. л. заквасена сметана
- 1 яйце
- 300 г боровинки, пресни или замразени
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива с пудрата захар на пухкав крем, прибавят се яйцата едно по едно и внимателно се обърква с пресятото с бакпулвера брашно. Трябва да се получи меко тесто.
- 2.
Тестото се разточва и с него се облича дъното на подходяща тавичка. Оформя се по-висок ръб. Дъното се надупчва с вилица и кората се запича леко за 10 мин. на 200°С. Изважда се от фурната и се напълва с млечно-плодовата смес.
- 3.
Плънката се приготвя, като яйцето се разбива със захарта, прибавя се сиренето или сметаната и накрая се прибавят боровинките. По желание може да се ароматизира с ванилия или кора от лимон.
- 4.
Напълнената кора се пече около 30 мин. на 200°С, докато плънката се втвърди.