Фини медени пастички
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за блатовете:
- 6 с. л. течен мед
- 2 ч. л. сода бикарбонат
- 2 яйца
- 400 г брашно
- 200 г пудра захар
- 1 ванилия
- 1 с. л. масло за намазване
- за крема:
- 500 мл прясно мляко
- 4 с. л. нишесте
- 75 г захар на кристали
- 150 г масло
- 75 г пудра захар
- за глазурата:
- 100 г пудра захар
- 1 с. л. меко масло
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. фино настъргана кора от лимон или лимонова есенция
- 4 с. л. кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Медът се разбива със содата на пяна. Слагат се яйцата, захарта, ванилията и брашното. Замесва се меко тесто. Разделя се на две части и се разстила в две еднакви тавички 20х30 см, които са намазани с масло или са покрити с хартия за печене. Пекат се на 180°С, докато се зачервят.
- 2.
Млякото се слага да заври със захарта на кристали. Нишестето се размива в 3-4 с. л. студена вода и се прибавя при непрекъснато разбъркване към врящото мляко. Кремът се оставя да изстине.
- 3.
Маслото за крема се разбива с пудрата захар и към него бавно, лъжица по лъжица, се добавя млечният крем.
- 4.
Готовият маслено-млечен крем се намазва върху единия блат и се захлупва с другия.
- 5.
Приготвя се глазурата, като захарта се разбива с лимоновия сок, кората и маслото. Нанася се с четка върху горния блат и се поръсва с кокосовите стърготини. Сладкишът престоява една нощ и се нарязва на пастички.