Фина пица
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. зехтин
- 2 глави червен лук, нарязани на полумесеци
- 1 ч. л. балсамов оцет
- 1 щипка захар
- 1 печен патладжан, замразен или от консерва
- 60 г настърган кашкавал
- 1 топка моцарела
- 2 ръчно точени кори
- 1 ч. л. трюфелово олио, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слага лукът и се разбърква на умерена температура 5-6 мин., докато леко се зачерви. Слагат се балсамовият оцет и захарта, разбърква се, докато се изпари оцетът.
- 2.
Фурната се загрява на 220˚ С заедно с камък за пица или сач. Корите за баница се разгъват, едната се слага върху голяма дъска или върху дъното на обърната тава. Върху него се поръсва кашкавалът и се покрива с другата кора.
- 3.
Отгоре се разпределя лукът, поръсва се нарязаният на кубчета патладжан и нарязаната на малки парченца моцарела. Ако няма камък за пица или сач, във фурната се слага да се загрее широка тава с дъното нагоре. Пицата се плъзва върху загретия камък и се оставя да се запече за 5-6 мин., докато се зачерви.