Есенно шоколадово руло
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 парчета
- за пълнежа:
- 200 мл сметана 30%
- 100 крем-сирене
- 100 г млечен шоколад 50%
- 1 звезден анасон
- 1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
- 1 с. л. мед
- за блата:
- 20 г какао
- 40 мл гореща вода
- 3 яйца
- 120 г захар на фини кристали
- 50 мл олио
- 30 мл прясно мляко
- 75 г брашно
- за глазурата:
- 200 г шоколад 50%
-
100 мл прясно мляко
Начин на приготвяне
- 1.
Половината от сметаната се слага да заври с портокаловата кора и звездния анасон. Прецежда се и се сипва върху нарязания на ситно шоколад. Разбърква се, докато се стопи шоколадът. Охлажда се и се слага в хладилника да се стегне. Останалата сметана се слага в хладилника да се изстуди добре.
- 2.
За блата какаото се разбърква с лъжица от захарта и горещата вода, докато се разтвори.
- 3.
Жълтъците се разбиват с половината от захарта на светъл крем. Бавно се добавят олиото и млякото. Прибавя се и разтвореното какао. Като се бърка с шпатула, се добавя пресятото брашно.
- 4.
Белтъците се разбиват на сняг и постепенно към тях се прибавя останалата захар.
- 5.
Към шоколадовата смес се прибавят половината от белтъците, разбърква се леко отдолу-нагоре и се прибавят останалите белтъци. Не се разбърква дълго, за да не спадне тестото.
- 6.
Сипва се в тавичка 26х36 см, застлана с хартия за печене, леко се заглажда и се слага да се изпече за 12 мин. във фурна, загрята на 170˚ С. Не бива де се препича, защото ще се напука при завиването.
- 7.
Рулото се изважда върху решетка заедно с хартията. Когато горната повърхност се охлади, се обръща върху хартия, поръсена с пудра захар, и хартията за печене се отлепва. Оставя се да се охлади изцяло.
- 8.
Шоколадовият крем се разбива до сгъстяване. Крем-сиренето се разбива с меда и се смесва внимателно с леко разбитата сметана.
- 9.
Охладеният блат се намазва първо с шоколадовия крем и отгоре с белия меден крем. Завива се на стегнато руло. Слага се да се охлади в хладилника.
- 10.
За глазурата млякото се сгорещява и с него се залива нарязаният на ситно шоколад. Разбърква се, докато се стопи, и се прибавя маслото. Като се поеме от сместа, се охлажда и се слага в хладилника да се сгъсти.
- 11.
Рулото се намазва с глазурата и с помощта на сладкарско гребенче или вилица се оформя като кора на дърво. Охлажда се.