Есенен зеленчуков терин
Готвите ли често гювеч? Постният ви е любимото ястие? В тази връзка може би сте чували следния анекдот: Един от адютантите на Наполеон го попитал защо изневерява на жена си, прекрасната Жозефина. Императорът го погледнал мъдро и отвърнал: "Млади момко, кое е любимата ви храна?" "Печени яребици", казал младият офицер. Тогава Наполеон наредил да му сервират всеки ден яребици. След една седмица адютантът помолил за аудиенция и се оплакал, че яребиците вече му омръзнали. "Ето, разбрахте ли сега каква е работата с мен и Жозефина", го попитал монархът. Та така! Дори и да умирате за гювеч, защо не пробвате нещо ново?
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 125 мл зехтин или олио
- 250 г нарязан на розички карфиол
- 1 глава нарязан на ситно лук
- 1 нарязан на малки кубчета морков
- 1 нарязана на ситно зелена пиперка
- 1 нарязана на ситно червена пиперка
- 1 домат, нарязан на ситни кубчета
- 250 г нарязани на дребни кубчета картофи
- 50 г доматено пюре
- 600 мл вода
- 250 г нарязано на розички броколи
- 2 скилидки чесън
- 150 г сирене рикота, крема сирене или извара
- 4 разбити яйца
- 50 г настърган кашкавал
- настъргана кора от 1 лимон
- 1 щипка млян джинджифил, индийско орехче, червен пипер и куркума, по желание
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В сгорещената мазнина се задушават картофите, карфиолът, лукът, морковът, чушките и доматът за 5 мин. Прибавят се доматеното пюре и водата. След 20 мин. течността се прецежда и в нея се сваряват розичките броколи за 6-8 мин. Прецеждат се и в бульона се слагат кората и сокът от лимона, чесънът и сиренето или изварата. Всичко се пасира на гладко пюре.
- 2.
Смесват се пюрето, сместа с карфиола, яйцата, подправките и розичките броколи.
- 3.
Всичко се изсипва в огнеупорна форма и се поръсва с кашкавал. Пече се на 200°С около 50 мин.
Съвет:
Охлажда се и се сервира с препечени филийки.