Екзотична тарта със смокини
Това е един екзотичен десерт с типичен южен вкус, интересно и невероятно находчиво съчетание между медената сладост на смокинята, балансирана с леката тръпчивост на ябълката, мекотата на масления вкус на тестото и допълнителна доза топлина, идваща от парливостта на малко ароматно люто чушле. Ако този сладкиш ви се струва прекалено екстравагантен, може да пропуснете лютия компонент, но ако се престрашите ще се убедите, че усещането си заслужава.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за тестото:
- 125 г масло
- 1 жълтък
- 250 г брашно
- 1 щипка сол
- 1 с. л. ледена вода
- за гарниране:
- 2 ябълки
- 10 зрели смокини или плодове от сладко от зелени смокини
- 50 г масло
- 1 с. л. течен мед
- 1 малка зелена люта чушка
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се слага в купа, разбърква се със солта, маслото се нарязва на малки кубчета, слага се в брашното и се претрива с ръце, за да стане на трохи. Прибавят се жълтъкът и студената вода и се омесва тесто, като не се прекалява с месенето. Ако има нужда, се прибавя още 1-2 с. л. ледена вода. Щом се оформи на топка, се слага в найлонов плик и се прибира в хладилника за 1 час.
- 2.
Смокините се нарязват на парчета, ябълките се обелват и се нарязват на малки кубчета. Маслото се разтопява в тиган, прибавят се плодовете, половината от лютата чушка (на цяло парче) и медът. Плодовата смес се оставя да къкри за 10 мин. Охлажда се и чушката се изважда.
- 3.
Тестото се разточва и с помощта на точилка се разстила в подходяща тава. Оформя се ръб. Дъното се набожда с вилица. Тавата с тестото се слага за 10 мин. в хладилника.
- 4.
Плодовата смес се изсипва в охладената основа и се пече в загрята на 180° С фурна за около 30 мин. или докато тестото леко порозовее. По желание преди сервиране тартата може да се намаже с мед или течен карамел.
Ябълките може да се заменят или смесят с круши.