Двойно шоколадово брауни с бразилски орехи
Немалко ценители и познавачи на сладката кухня признават най-вече силно шоколадовите десерти и ги смятат за вечния елит на сладкишите. Браунито на Силвия Домусчиева е точно за тях – дъхаво, дълбоко шоколадово, с хрупкава коричка и мека сърцевина, то е сред върховете на сладките удоволствия.
СъставНеобходими продукти за 9 порции
- 185 г масло, плюс допълнително за намасляване на тавата
- 185 г черен шоколад, начупен на парчета
- 85 г брашно
- 40 г какао
- 50 г бял шоколад
- 50 г млечен шоколад
- 3 големи яйца
- 250 г светла кафява захар
-
100 г ядки от бразилски орех (или български), едро нарязани
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява на 170° C (150° C, ако е с вентилатор). Квадратна форма с размер 20 – 22 см се намазва с масло и се слага хартия за печене на дъното и по стените.
- 2.
Нарязаното на кубчета масло и черният шоколад се слагат в огнеупорна купана водна баня, докато се разтопят и се смесят добре. Дъното на купата не трябва да влиза в досег с врящата вода. Купата се дръпва от котлона и се оставя да се поохлади.
- 3.
В друга купа се пресяват брашното и какаото и се разбъркват, докато се смесят добре.
- 4.
Млечният и белият шоколад се нарязват с остър нож (или може да се ползват шоколадови копчета).
- 5.
В голяма купа яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване (около 3 мин.). Сместа е готова, когато е увеличила обема си почти двойно и е изсветляла.
- 6.
В яйчната смес се сипва охладената шоколадово-маслена смес и се разбърква леко с шпатула. Добавя се брашното с какаото и се разбърква много внимателно, само докато се обединят съставките. Трябва да се внимава сместа да не спадне.
- 7.
Накрая се добавят млечният и белият шоколад и ядките и се разбъркват колкото да потънат и да бъдат обгърнати от сместа.
- 8.
Изсипва се в приготвената тава, повърхността се заглажда с гърба на супена лъжица и се пече в загрятата фурна 25 мин.
- 9.
Сладкишът е готов, когато отгоре хване хрупкава коричка, но отвътре консистенцията му е мека и дъвчаща.
- 10.
Оставя се да изстине напълно, изважда се от формата и се нарязва на квадрати.