Домашни еклерчета с камамбер и бадеми
СъставНеобходими продукти за 4
- 150 г камамбер или бри - в кутийка или парче от пита
- 100 г бадеми, фино смлени или филирани
- мазнина за пържене, най-добре олио от гроздови семки
- за тестото на еклерите:
- 160 г брашно
- 4 яйца
- 75 г масло
- сол
Начин на приготвяне
- 1.
Камамберът се нарязва на кубчета и се оставя да се стегне в хладилника.
- 2.
В тенджера се слагат 25 мл топла вода, нарязаното на кубчета масло и ½ ч. л. сол. Когато маслото се разтопи се маха от котлона и наведнъж се добавя брашното. Разбърква се с дървена лъжица до получаване на хомогенна смес. После яйцата се добавят едно по едно и всяко се разбърква добре.
- 3.
От тестото в чиния се правят топчици с големината на супена лъжица (може да си помагаме с втора лъжица). Вътре във всяко топче се слага по едно кубче от камамбера и се оставят 20 минути в хладилника.
- 4.
Всяко еклерче се овалва в бадемите и се пържи до златисто в съд с поне 5 см дълбока и загрята до 160° С мазнина. Изваждат се върху домакинска хартия. Сервират се като предястие, със зелена салата.