Начало За нас Реклама Контакти

Чурос с шоколад и канела

Снимка за Чурос с шоколад и канела
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна

Чурос са любима закуска, а и вечерно лакомство, не само в родната им Испания, но и в повечето латиноамерикански държави. Опашките пред малките колички или по-обемните мобилни шандове са обичайна гледка, което е напълно обяснимо, като се има предвид, колко вкусна и пристрастяваща е тази храна.

СъставНеобходими продукти за 4

  • за тестото:
  • 1 ч. ч. вода
  • 100 г масло
  • ½ ч. л. сол
  • 1 ч. ч. брашно
  • 3  яйца
  • 300 мл зехтин Classic
  • за поръсване:
  • 3 с. л. захар
  • 1 ч. л. канела
  • 1 ч. л. настъргана портокалова кора
  • за горещия шоколад:
  • 800 мл прясно мляко
  • 200 г тъмен шоколад
  • 6 с. л.  захар
  • 2 с. л. царевично нишесте
  • 1 ч. л. чили или ванилия, по желание

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Водата за тестото се кипва заедно със солта и маслото. Брашното се изсипва наведнъж и се разбърква на слаб огън с дървена лъжица, докато тестото стане на топка. Отстранява се от огъня и се оставя за 1-2 мин. да се поохлади.

  2. 2.

    В горещото тесто се добавят едно по едно яйцата при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица. Всяко следващо се добавя, след като предишното се е абсорбирало напълно.

  3. 3.

    Тестото се слага на порции в по-тънък шприц с къдрав накрайник. Олиото се загрява и се шприцоват ивици с дължина 10-15 см. Изпържват се до златисто.

  4. 4.

    Канелата и портокаловата кора се смесват със захарта, и горещите чурос се овалват в тази смес.

  5. 5.

    Нишестето за горещия шоколад се разтваря в 100 мл от прясното мляко. Останалото мляко се слага да заври заедно със захарта и чилито или ванилията. Прибавя се натрошеният шоколад и се разбърква се, докато се разтопи. Слага се разтвореното нишесте при постоянно разбъркване. След 3-4 мин. шоколадът е готов. От време на време се разбърква, докато се поохлади, за да не хване коричка.

  6. 6.

    Горещите чурос се сервират с купичка или чаша шоколад и се топят в него преди всяка хапка.


Юли 2009
Още подобни рецепти
Коментари