Чурос с шоколад и канела
Чурос са любима закуска, а и вечерно лакомство, не само в родната им Испания, но и в повечето латиноамерикански държави. Опашките пред малките колички или по-обемните мобилни шандове са обичайна гледка, което е напълно обяснимо, като се има предвид, колко вкусна и пристрастяваща е тази храна.
СъставНеобходими продукти за 4
- за тестото:
- 1 ч. ч. вода
- 100 г масло
- ½ ч. л. сол
- 1 ч. ч. брашно
- 3 яйца
- 300 мл зехтин Classic
- за поръсване:
- 3 с. л. захар
- 1 ч. л. канела
- 1 ч. л. настъргана портокалова кора
- за горещия шоколад:
- 800 мл прясно мляко
- 200 г тъмен шоколад
- 6 с. л. захар
- 2 с. л. царевично нишесте
- 1 ч. л. чили или ванилия, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Водата за тестото се кипва заедно със солта и маслото. Брашното се изсипва наведнъж и се разбърква на слаб огън с дървена лъжица, докато тестото стане на топка. Отстранява се от огъня и се оставя за 1-2 мин. да се поохлади.
- 2.
В горещото тесто се добавят едно по едно яйцата при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица. Всяко следващо се добавя, след като предишното се е абсорбирало напълно.
- 3.
Тестото се слага на порции в по-тънък шприц с къдрав накрайник. Олиото се загрява и се шприцоват ивици с дължина 10-15 см. Изпържват се до златисто.
- 4.
Канелата и портокаловата кора се смесват със захарта, и горещите чурос се овалват в тази смес.
- 5.
Нишестето за горещия шоколад се разтваря в 100 мл от прясното мляко. Останалото мляко се слага да заври заедно със захарта и чилито или ванилията. Прибавя се натрошеният шоколад и се разбърква се, докато се разтопи. Слага се разтвореното нишесте при постоянно разбъркване. След 3-4 мин. шоколадът е готов. От време на време се разбърква, докато се поохлади, за да не хване коричка.
- 6.
Горещите чурос се сервират с купичка или чаша шоколад и се топят в него преди всяка хапка.