Чийзкейк с ягоди
Деликатност и финес са двете думи, които най-добре описват вкуса и консистенцията на този десерт, приготвен от Денница Дойчева, шеф-готвача на софийския ресторант "Лаванда".
СъставНеобходими продукти за 10 порции
- за блата:
- 1 пакет бисквити
- 100 мл мед
- 150 г масло, разтопено
- за крема:
- 300 г ягоди, почистени
- 600 г крем-сирене
- 1 кутия подсладено кондензирано мляко
- 200 г заквасена сметана
-
6 листа желатин
Начин на приготвяне
- 1.
Съставките за блата се смилат в робот и със сместа се покрива дъното на форма за торта. Охлажда се 10 минути в хладилник.
- 2.
Желатинът се накисва 10 мин. в ледена вода. Отцежда се и се разтапя на водна баня.
- 3.
Ягодите и крем-сиренето се разбъркват в робот до получаване на розов крем. Добавя се кондензираното мляко. От получената смес се добавят 2-3 лъжици към топлия желатин, за да се темперира и да не се получат бучки. След това желатиновата смес се сипва обратно при ягодите и сиренето.
- 4.
Добавя се заквасената сметана, като се разбърква на ръка. Цялата смес се изсипва във формата за торта и се охлажда в хладилник около 3 часа, или докато се стегне. Реже се на 10 или повече парчета, по желание. Сервира се с пресни ягоди.
-
Съвет:
Сложете хартия за печене на дъното на формата, за да нямате трудности при изваждането на парчетата.