Чийзкейк с пъпеш
Крехката структура на пъпеша и странното му поведение при загряване са част от причините той рядко да се използва в сладкарството. За да се запази специфичният му аромат, той не бива да се подлага на термична обработка, но може да се използва под формата на пюре.
СъставНеобходими продукти за 12 порции
- за основата:
- 1 ч. ч. бяло брашно
- ½ ч. ч. фини овесени ядки
- ½ ч. ч. пудра захар
- 1 с. л. брашно от тапиока или царевично нишесте
- 1 с. л. сухо мляко
- 1 щипка сол
- 200 г масло
- 100 г сурови обелени тиквени семки
- 100 г бял шоколад
- 100 г сладко от малини или ягоди
- за пълнежа:
- 1 с. л. желатин
- 500 г ароматен пъпеш, обелен и нарязан
- 250 г маскарпоне
- 200 г заквасена сметана
- 1 ч. ч. пудра захар
- 40 мл сок от лайм или лимон
- 1 шушулка ванилия
- 2 с. л. кокосов ликьор или ром
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се смесва с овесените ядки, пудрата захар, брашното от тапиока, сухото мляко и солта. Добавя се маслото и се стрива на трохи. Сипват се семките и всичко се разбърква.
- 2.
Сместа се сипва във форма с подвижни стени, застлана с хартия за печене. Притиска се по дъното и се слага да се запече 20 мин. във фурна, загрята на 160° С или докато се зачерви. Охлажда се. Намазва се със стопения бял шоколад и щом се втвърди, се намазва със сладкото.
- 3.
За пълнежа желатинът се накисва в 4 с. л. студена вода. Когато набъбне, се стопява на водна баня или в микровълнова фурна, като не бива да завира.
- 4.
Пъпешът се пасира. Разбиват се заедно маскарпонето, заквасената сметана и пудрата захар. Прибавят се пюрето от пъпеш, семената на ванилията, ликьорът, сокът от лайм и горещият желатин. Сместа се сипва в изпечената кора и се охлажда. Може да се поднесе с люспи от бял шоколад и да се украси със свежи градински цветя.