Начало За нас Реклама Контакти

Чийзкейк с матча и малини

Снимка за Чийзкейк с матча и малини
120
Време за приготвяне: 2 часа + 1 час в хладилника
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Авторът на тази впечатляваща рецепта, както и на фотографията, е Ирина Купенска от вдъхновяващия кулинарен блог Sunshine's Kitchen.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  1. за блата:
  2. 130 г какаови бисквити
  3. 2 с. л. захар
  4. 50 г разтопено масло
  5. за плънката:
  6. 700 г крем-сирене
  7. 250 г захар
  8. 30 г брашно
  9. 120 г заквасена сметана
  10. 3 яйца
  11. 2 ч. л. зелен чай матча
  12. 1-2 капки зелена сладкарска боя, по желание
  13. за белия шоколадов мус:
  14. 100 г бял шоколад
  15. 100 г течна сладкарска сметана
  16. 1 белтък
  17. за малиновия сос:
  18. 100 г малини
  19. 1 с. л. лимонов сок
  20. 1 с. л. пудра захар
  21.  малини за декорация

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За блата бисквитите се смилат или се натрошават на ситно. Смесват се със захарта и разтопеното масло. Получената ронлива смес се разстила на дъното на намаслена форма с подвижен борд с диаметър 16-18 см, и се притиска добре. Пече се 10 мин. във фурна, загрята до 180° С, след което се охлажда напълно.

  2. 2.

    Всички продукти за плънката се изваждат от хладилника 2 часа преди употреба. Крем-сиренето се разбива с миксер и към него се добавя захарта. Разбиването продължава, докато захарта се разтвори напълно. Сипват се брашното и сметаната. Внимателно се добавят яйцата, едно по едно, като след всяко се разбива добре. Слага се зеленият чай и по желание - сладкарската боя. Сместа се разбърква много добре и се изсипва върху бисквитения блат.

  3. 3.

    Формата се обвива в 3-4 листа алуминиево фолио и се поставя в по-дълбока и по-висока тава, в която се налива гореща вода. Кейкът се пече на водна баня 45 мин., в предварително загрята до 180° С фурна, след което градусите се намаляват на 170° С и се пече още 30 мин. Фурната се изключва и кейкът се оставя да изстине вътре. Когато е напълно охладен, се прибира в хладилник за през нощта.

  4. 4.

    Белият шоколад се разтопява на водна баня, след което се охлажда леко. Сметаната и белтъкът се разбиват до меки върхове и внимателно се добавят на 3-4 пъти към шоколада. Разбърква се леко със шпатула, за да не спадне. Полученият мус се разпределя върху чийзкейка и повърхността се заглажда.

  5. 5.

    Малините за соса се намачкват с вилица, смесват се с лимоновия сок и пудрата захар. Сосът се полива върху белия шоколадов мус, а отгоре се подреждат цели пресни малини.

  6. 6.

    Чийзкейкът се прибира в хладилник за около час, докато мусът се стегне, след което е готов за сервиране.
     

Матча е зелен японски чай, чиито ситно стрити листенца се поглъщат заедно с напитката. В София може да се намери в магазин за подправки на ул. "Цар Иван Асен II" №9.

Подходящи типове вина
Окт. 2010
Още подобни рецепти
Коментари