Чийзкейк с матча и малини
Авторът на тази впечатляваща рецепта, както и на фотографията, е Ирина Купенска от вдъхновяващия кулинарен блог Sunshine's Kitchen.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- за блата:
- 130 г какаови бисквити
- 2 с. л. захар
- 50 г разтопено масло
- за плънката:
- 700 г крем-сирене
- 250 г захар
- 30 г брашно
- 120 г заквасена сметана
- 3 яйца
- 2 ч. л. зелен чай матча
- 1-2 капки зелена сладкарска боя, по желание
- за белия шоколадов мус:
- 100 г бял шоколад
- 100 г течна сладкарска сметана
- 1 белтък
- за малиновия сос:
- 100 г малини
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. пудра захар
- малини за декорация
Начин на приготвяне
- 1.
За блата бисквитите се смилат или се натрошават на ситно. Смесват се със захарта и разтопеното масло. Получената ронлива смес се разстила на дъното на намаслена форма с подвижен борд с диаметър 16-18 см, и се притиска добре. Пече се 10 мин. във фурна, загрята до 180° С, след което се охлажда напълно.
- 2.
Всички продукти за плънката се изваждат от хладилника 2 часа преди употреба. Крем-сиренето се разбива с миксер и към него се добавя захарта. Разбиването продължава, докато захарта се разтвори напълно. Сипват се брашното и сметаната. Внимателно се добавят яйцата, едно по едно, като след всяко се разбива добре. Слага се зеленият чай и по желание - сладкарската боя. Сместа се разбърква много добре и се изсипва върху бисквитения блат.
- 3.
Формата се обвива в 3-4 листа алуминиево фолио и се поставя в по-дълбока и по-висока тава, в която се налива гореща вода. Кейкът се пече на водна баня 45 мин., в предварително загрята до 180° С фурна, след което градусите се намаляват на 170° С и се пече още 30 мин. Фурната се изключва и кейкът се оставя да изстине вътре. Когато е напълно охладен, се прибира в хладилник за през нощта.
- 4.
Белият шоколад се разтопява на водна баня, след което се охлажда леко. Сметаната и белтъкът се разбиват до меки върхове и внимателно се добавят на 3-4 пъти към шоколада. Разбърква се леко със шпатула, за да не спадне. Полученият мус се разпределя върху чийзкейка и повърхността се заглажда.
- 5.
Малините за соса се намачкват с вилица, смесват се с лимоновия сок и пудрата захар. Сосът се полива върху белия шоколадов мус, а отгоре се подреждат цели пресни малини.
- 6.
Чийзкейкът се прибира в хладилник за около час, докато мусът се стегне, след което е готов за сервиране.
Матча е зелен японски чай, чиито ситно стрити листенца се поглъщат заедно с напитката. В София може да се намери в магазин за подправки на ул. "Цар Иван Асен II" №9.