Чийзкейк с круши и малини
СъставНеобходими продукти за 12 порции
- 200 г маслени бисквити
- 100 г меко масло
- 2 с. л. какао
- 2 с. л. сусам
- за плодовия пълнеж:
- 2 ароматни зрели круши, нарязани на малки кубчета
- 100 мл вода
- 3 с. л. захар
- 1 с. л. натурално царевично нишесте
- 300 г малини
- за пълнежа:
- 200 г бял шоколад, нарязан
- 100 мл сметана
- 700 г крем-сирене
- ½ ч. ч. фина кристална захар
- 3 яйца
- 2 ч. л. бурбонска ванилова захар
- 100 г какаов крем
Начин на приготвяне
- 1.
Бисквитите се смилат заедно с какаото и се прибавят маслото и сусамът. Сместа се притиска върху дъното на форма с подвижни стени, застлана с хартия за печене. Слага се във фризера за 20 мин.
- 2.
За плодовия пълнеж се слагат да заврат водата, захарта и крушите. Като поврат 3-4 мин., се добавя нишестето, разтворено в 1-2 с. л. студена вода и се разбърква, докато се сгъсти. Прибавят се малините, разбъркват се и сместа се сваля от огъня и се охлажда.
- 3.
Фурната се загрява на 160° С без вентилатор, като на дъното се поставя тавичка с вода.
- 4.
Сметаната се загрява и с нея се залива шоколадът, разбърква се, докато се стопи.
- 5.
Крем-сиренето се разбива със захарта на бавни обороти. Едно по едно се прибавят яйцата при бавно разбъркване. Слагат се ванилената захар и бялата шоколадова смес. Половината от сместа се сипва върху охладената основа, отгоре се разпределя половината от малиновата смес и на няколко места разбития какаов крем. Сипва се останалата бяла маса и се покрива с останалата половина от малиновата смес. С върха на ножа може леко да се разбърка, за да се получи мраморен ефект.
- 6.
Чийзкейкът се пече около 50 мин., като не бива да се зачервява. Изважда се от фурната, охлажда се и се слага в хладилник за една нощ. Изважда се от формата и се гарнира с пресни круши, малини и мента.