Чийзкейк с бъз и лайм
Чийзкейкът винаги може да се появи в ново превъплъщение. В приятната и лесно изпълнима рецептата на Марта от блога „Горски мъх“ любимият на все повече хора десерт изненадва с нотката си на бъз. Домашно приготвеният сироп от цветовете на черния бъз създава нов и по-различен образ на чийзкейка - едновременно изкусителен и полезен.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- за основата:
- 1 пакет бисквити
- 90 г масло
- 1 яйце
- за крема:
- 125 г крем-сирене
- 160 мл животинска сметана
- 150 г захар или на вкус
- 3 с. л. сироп от бъз
-
1 лайм
Начин на приготвяне
- 1.
В блендер се смилат бисквитите и към тях се добавят маслото и яйцето. Омесва се до получаване на еднородна маса, която се разпределя във форма с диаметър 20 см и се пече във фурна на около 200° C за около 10 мин. След това основата се оставя да се охлади.
- 2.
Крем-сиренето, сметаната и захарта се разбиват до получаване на хомогенна смес. Към нея се добавят сиропът от бъз, кората на половината лайм, предварително измит добре с четка и топла вода, и 1 с. л. сок от лайм, Отново се разбърква и полученият крем се нанася върху основата.
- 3.
Готовият кейк се оставя в хладилник за 4-5 часа и непосредствено преди сервирането се гарнира с натрошени бисквитки по края, а в средата се поръсва останалата половин кора от лайм.