Чийзкейк с авокадо и лайм
Авокадото и лаймът са естествени спътници в много ястия включително и в свежия десерт на Ани Шакарян-Маринова от кулинарния блог Вкуснотека.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 2 пакета чаени бисквити
- 125 г меко масло
- за крема:
- 250 г рикота
- 140 г захар
- кората от 1 лайм
- сок от ½ лайм
- 1 ванилия
- ½ авокадо
- 3 яйца
- 400 мл заквасена сметана
- за декорация:
- кора от 2 лайма
- ½ лайм, нарязан на кръгчета
- 3 малини
Начин на приготвяне
- 1.
В блендер се смилат бисквитите и се добавя мекото масло. Блендерът се пуска на пулсации, докато се получат трохи. Изсипват се на дъното на форма за печене с подвижни стени. Заравняват се добре, като се внимава да не се натъпкват прекалено силно. Охлажда се в хладилник, докато се приготвя кремът.
- 2.
Фурната се загрява на 200° С.
- 3.
Авокадото се разполовява и се отстранява костилката. Едната половинка авокадо се почиства от кората, намачква се на пюре и се претрива през цедка. Полива се със сок от лайм, за да не потъмнее.
- 4.
Рикотата се разбива със захарта. Добавят се кората и сокът от лайм, ванилията и пюрето от авокадо. Слагат се яйцата и се разбива. Накрая се добавя заквасената сметана.
- 5.
Кремът се излива в студената кора и се пече около 45 мин., докато се стегне по краищата, а в средата все още се поклаща при размърдване на формата. Охлажда се напълно и се слага в хладилник за няколко часа. Формата се отстранява. Поръсва се с кора от лайм и се декорира с резени лайм и малини.