Чийзкейк от бял шоколад и тиква
Според историците първообразите на чийзкейка можем да открием още в древните кулинарни книги на Елада и Рим. Но вината за огромната му популярност днес определено е на американците. А тази възхитителна рецепта от бистришкото бистро Sage е вдъхновена не от Щатите, а от Канада, където сладките кейкове с меко сирене също са нещо като национален десерт.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- за бисквитената основа:
- 130 г натрошени обикновени бисквити
- 1 с. л. какао
- 1 с. л. мед
- 2 с. л. счукани орехи
- 50 г масло на стайна температура
- за чийзкейка:
- 100 мл течна сметана
- 200 г бял млечен шоколад
- 400 г крем-сирене
- 160 г фина захар
- 3 яйца
- 3 жълтъка
- ½ ч. л. канела
-
200 г тиква, печена или варена
Начин на приготвяне
- 1.
Бисквитите за основата се натрошават в голяма метална купа и към тях се добавят какаото, медът, счуканите орехи и мекото масло. Разбърква се добре с ръце. С готовата смес се покрива дъното на форма за кейк с диаметър 25 см. Формата се слага в хладилника за 15 мин.
- 2.
Сметаната и белият шоколад, нарязан на парчета, се смесват и се слагат на водна баня, докато шоколадът се разтопи и сместа стане еднородна. Оставя се да се поохлади.
- 3.
Смесват се крем-сиренето и захарта и след като се разбъркат добре, към тях се добавят яйцата, жълтъците, канелата и тиквата. Всичко се разбърква до получаване на еднородна смес. Към нея бавно и на малки порции се добавя хладката шоколадово-сметанова смес.
- 4.
Формата с бисквитеното тесто се изважда от хладилника и върху основата се налива сместа с шоколада и крем-сиренето.
- 5.
Пече се в предварително загрята на 180° С фурна в продължение на 30 мин. После фурната се намалява на 170° С и чийзкейкът се допича още 15 мин. Сервира се охладен, гарниран с лъжичка подсладена бита сметана.