Чийзкейк
Има ли по-вкусен десерт от един добре приготвен чийзкейк? Въпрос на вкус, разбира се, но рецептата на шеф Георги Партенов от Таланти е истинска класика в жанра, която може да послужи и за основа на безчет импровизации.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за основата:
- 100 г брашно
- 50 г краве масло
- 25 г пудра захар
- за пълнежа:
- 300 г крем-сирене
- 100 г пудра захар
- 1 шушулка ванилия
- 10 мл лимонов сок
- 150 г заквасена сметана
- 1 яйце
Начин на приготвяне
- 1.
За основата продуктите се разбъркват с ръце и сместа се претрива с пръсти, докато стане по-лепкава и набъбне леко. Пече се 30 мин. в предварително загрята фурна на 150° С.
- 2.
Сиренето, захарта, ванилията и лимоновият сок се разбъркват леко с миксер. Добавя се сметаната и накрая леко разбитото яйце. Размесва се внимателно, докато стане гладко, като се избягва вкарването на въздух в сместа.
- 3.
Дъното и стените на кръгла форма с подвижна стена се намазват с масло. Изсипва се тестото за основата и се притиска силно с ръце, като се разпределя равномерно. Сипва се плънката и се заглажда. Чийзкейкът се пече 70 - 80 мин. на 90° С . Оставя се да изстине. Може да се гарнира с пресни плодове и сладолед.