Чеснови хлебчета
Домашният хляб е винаги на почит и никога не е излишно да обогатите тестения си репертоар с още една апетитна рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 450 г бяло брашно
- 100 г грис
- 2 ч. л. сол
- 7 г суха мая
- 300 мл хладка вода
- 1 с. л. мед
- 6 с. л. зехтин
- 2 скилидки чесън, ситно скълцани
- 1 с. л. нарязана прясна мащерка или 1 ч.л. сушена
- 1 ч. л. розмарин или риган, нарязан на ситно, или ½ ч.л. сушен
- 1 с. л. зехтин за намазване
- морска сол за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се смесва със солта, гриса и маята. В средата се прави кладенче и в него се слагат медът, 2 с. л. зехтин и водата. Омесва се гладко тесто. Меси се, докато престане да лепне. Поставя се в дълбок съд, намазан със зехтин, за да втаса около 1 час. Готово е, след като си удвои обема.
- 2.
През това време се загрява останалият зехтин и в него се слагат чесънът, мащерката и розмаринът. Разбъркват се не повече от 10 сек. и се охлаждат.
- 3.
Втасалото тесто се премесва отново и се разточва на лист с дебелина 1 см. Намазва се с чесновия зехтин и се навива на стегнато руло. Рулото се нарязва на парчета с дебелина 5 см, подреждат се в тава с разрязаната част нагоре на около 1 см разстояние едно от друго. Оставят се да втасат около 30 мин., намазват се с още малко зехтин и се поръсват с натрошена морска сол.
- 4.
Хлебчетата се пекат в загрята фурна на 220°С за 10 мин., след това температурата се намалява до 200°С и се пекат още 20 мин. Горещи са прекрасни.
Вариации:
Използвайте чубрица или босилек вместо мащерка, без да слагате чесън.