Начало За нас Реклама Контакти

Черешов сладкиш

Снимка за Черешов сладкиш
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Сочният и свеж сладкиш, който ще приготвите с тази рецепта, е добро предложение за спокойното следобедно кафе в летните дни.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 800 г пресни череши или вишни без костилки
  2. ½ ч. ч. захар на кристали
  3. 3 с. л. коняк
  4. за тестото:
  5. 50 г меко масло
  6. 50 г кристална захар за формите
  7. ½ ч. л. канела
  8. 3 яйца
  9. 1 ч. ч. захар
  10. ⅔ ч. ч. пресято брашно
  11. 1 с. л. грис
  12. 1 ч. л.  бакпулвер
  13. 100 г заквасена сметана
  14. 100 мл прясно мляко
  15. 1 с. л. коняк

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Захарта се залива с коняка и 1 с. л. вода и се слага да заври. След като стане на гъст сироп, се добавят черешите и се оставят да покъкрят 10 мин. Половината се отцеждат от сиропа, а другите се оставят в него.

  2. 2.

    Голяма форма за печене или малки топлоустойчиви форми се намазват обилно с маслото и се поръсват със захарта, смесена с канелата.

  3. 3.

    Яйцата се разбиват заедно със захарта с миксер за 5 мин. до получаване на гъста плътна пяна и се добавя половината от пресятото брашно, смесено с гриса и бакпулвера, заквасената сметана, останалото брашно, прясното мляко и коняка.

  4. 4.

    Отцедените череши се слагат на дъното на формите. Заливат се с тестото и се пекат 20 - 25 мин. във фурна на 180° С.

  5. 5.

    Още топъл, сладкишът се напоява с останалия сироп от черешите, обръща се и се поднася със сладолед и с останалите череши.
     


Подходящи типове вина
Юли 2011
Още подобни рецепти
Коментари