Черешов сладкиш
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г пресни череши или вишни без костилки
- ½ ч. ч. захар на кристали
- 3 с. л. коняк
- за тестото:
- 50 г меко масло
- 50 г кристална захар за формите
- ½ ч. л. канела
- 3 яйца
- 1 ч. ч. захар
- ⅔ ч. ч. пресято брашно
- 1 с. л. грис
- 1 ч. л. бакпулвер
- 100 г заквасена сметана
- 100 мл прясно мляко
- 1 с. л. коняк
Начин на приготвяне
- 1.
Захарта се залива с коняка и 1 с. л. вода и се слага да заври. След като стане на гъст сироп, се добавят черешите и се оставят да покъкрят 10 мин. Половината се отцеждат от сиропа, а другите се оставят в него.
- 2.
Голяма форма за печене или малки топлоустойчиви форми се намазват обилно с маслото и се поръсват със захарта, смесена с канелата.
- 3.
Яйцата се разбиват заедно със захарта с миксер за 5 мин. до получаване на гъста плътна пяна и се добавя половината от пресятото брашно, смесено с гриса и бакпулвера, заквасената сметана, останалото брашно, прясното мляко и коняка.
- 4.
Отцедените череши се слагат на дъното на формите. Заливат се с тестото и се пекат 20 - 25 мин. във фурна на 180° С.
- 5.
Още топъл, сладкишът се напоява с останалия сироп от черешите, обръща се и се поднася със сладолед и с останалите череши.