Начало За нас Реклама Контакти

Черен диамант

Снимка за Черен диамант
120
Време за приготвяне: 2 часа + 2-8 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

"Този силно шоколадов сладкиш доста напомня шоколадовите бонбони „Трюфел". Сигурно затова и името му идва от прозвището на трюфелите, които са известни като черните диаманти. Рецептата е адаптирана от декемврийския брой на списание Saveurs - от мен е портокаловият аромат, чиято свежа нотка да балансира сладостта на сладкиша." - ето това пише Владимира Петрини от блога Marmottes et Chocolat за своята безкрайно шоколадова рецепта. Фотографията също е нейна.

СъставНеобходими продукти за 8-10 порции

  • за блата:
  • 150 г черен шоколад (64% съдържание на какао)
  • 120 г тръстикова или обикновена захар
  • 3 яйца
  • 100 г масло, добре размекнато
  • 75 г брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 с. л. ситно настъргана портокалова кора (от нетретирани портокали)
  •  щипка сол

  • за крема:

  • 350 мл прясно мляко
  • 100 г черен шоколад (52% съдържание на какао)
  • 4 жълтъка
  • 80 г тръстикова или обикновена захар
  • 30 г царевично нишесте
  • 1 с. л. какао
  • 2 с. л. коантро, "Гран Марние", друг ликьор или ром (по желание)
  • за украса:
  • 2 с. л. какао
  •  настърган шоколад
  • 1 с. л. шамфъстък, пекан или други ядки
  • 2 шоколадови бонбона с лешници (тип „Фереро Роше”, по желание)
  •  захаросани портокалови корички (по желание)
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За блата правоъгълна тава с размери 20х40 см (или близки до тях) се намазва с масло и се покрива с хартия за печене, която също се намазва с масло. Фурната се загрява на 160° С.

  2. 2.

    Шоколадът се натрошава в купа и се разтопява внимателно на водна баня. Добавя се маслото и се разбърква добре до получаване на гладка и лъскава смес.

  3. 3.

    Брашното се пресява с бакпулвера. Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват отделно с щипка сол на стегнат сняг. Жълтъците и захарта се разбиват до побеляване, сипва се разтопеният шоколад и се разбърква добре. Добавят се брашното с бакпулвера и портокаловата кора. Белтъчният сняг се прибавя на три пъти, като се разбърква внимателно с шпатула, за да не спадне. Получената смес се изсипва в намазнената тав и се заглажда с шпатула.

  4. 4.

     Блатът се пече на 160° С около 12-13 минути (готовността са проверява с клечка за зъби, върху която трябва да останат няколко леко влажни трошички). Тавата с блата се изважда се и се оставя да изстине напълно върху решетка.

  5. 5.

     За крема млякото се загрява в тенджерка почти до точката на кипене. Дръпва се от огъня, добавя се натрошеният шоколад и се оставя да престои около минута, преди да се разбърка добре.

  6. 6.

    Жълтъците се разбиват до побеляване със захарта в дълбока купа и се добавят нишестето и какаото. Постепенно в тази смес се налива на тънка струйка топлото мляко с разтворения шоколад, като се разбърква непрекъснато, за да не се пресекат жълтъците.

  7. 7.

    Кремът се връща в тенджерката и отново на печката, на слаб огън, като се разбърква постоянно с дървена лъжица. След около 10 минути кремът са сгъстява така, че лъжицата оставя ясни следи по дъното. Отдръпва се от огъня, ароматизира се с ликьора, покрива се с прозрачно домакинско фолио (за да не хване коричка) и се оставя да изстине напълно. При изстиването кремът са сгъстява допълнително.

  8. 8.

     Нарязаните на едро ядки се запичат за няколко минути на горещ, сух тиган. Изстиналият блат се разрязва на две, така че да се получат дв почти квадратни блата. Налагат се един върху друг и неравните краища се подрязват с остър нож. Първият блат се покрива с щедър слой крем, отгоре се поставя вторият блат и се покрива с останалия крем. Повърхността може да се остави незаравнена, за да напомня повърхността на трюфелите. Сладкишът се поръсва с какао, украсява се с ядките, шоколадовите стърготини, портокаловите корички и нарязаните на едро бонбони. Охлажда се в хладилник поне 2 часа (или една нощ) преди сервиране.


Подходящи типове вина
Апр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари