Чабата с маслини и сушени домати
Домашният хляб винаги е бил храната, която събира семейството в кухнята. Особено в Италия, където честта на фамилията е всичко. Споделете с близките си простотата и средиземноморския аромат на тази традиционна чабата от Апенините.
СъставНеобходими продукти за 3 броя
- за закваската:
- 8 г прясна мая
- 200 мл хладка вода
- 350 г 3 ч. ч. бяло брашно
- за тестото:
- 15 г прясна мая
- 400 мл хладка вода
- 4 с. л. хладко мляко
- 500 г бяло брашно
- 2 ч. л. сол
- 3 с. л. зехтин
- 50 г сушени домати в олио, нарязани на ситно
- 70 г маслини, нарязани
Начин на приготвяне
- 1.
Маята за закваската се разтваря в малко от водата. Брашното се пресява в голяма купа. Брашното се смесва с разтворената мая и останалата вода. Оформя се твърдо тесто. Меси се около 5 мин., докато стане еластично. Връща се в купата, покрива се с намаслено фолио и се оставя на топло за 12 часа да се надигне и да започне да се свива.
- 2.
Маята за тестото се разтваря във водата. Прибавя се към втасалата закваска. Разбърква се добре. Добавя се постепенно млякото. Бърка се с дървена лъжица или с ръце. Прибавя се постепенно брашното, като се разбърква добре. Тестото е много меко и не може да се меси върху масата.
- 3.
Прибавят се солта, зехтинът, маслините и сушените домати. Покрива се с фолио и се оставя за 1-2 часа, докато си удвои обема.
- 4.
В три набрашнени тави се разделя тестото, като се изсипва директно от купата. Поръсва се с брашно и с ръце се оформя в елипсовидни форми. Втасва 30 мин. на топло и се пече на 220°С 20-25 мин.