Бърза сочна пита
Понякога добрата, успокояваща храна неочаквано се появява между две филийки хляб. Средиземноморският сандвич по тази рецепта може да утолява, удивява и утешава по всяко време на деня.
СъставНеобходими продукти за 4-6 порции
- 1 пърленка или пита
- 1 скилидка чесън
- 2 патладжана
- 4 с. л. зехтин
- 200 г моцарела или овче сирене
- 2 домата, нарязани на тънки кръгове
- за соса:
- готов зелено песто или нарязани листа от босилек
- 100 мл зехтин
- 1 скилидка чесън, нарязана
- 2 с. л. орехи
-
2 с. л. фино настърган пармезан
Начин на приготвяне
- 1.
Питката се срязва през средата на две половини, които се слагат да се запекат за 10 мин. във фурна, загрята на 180° С. Натриват се с разрязаната скилидка чесън.
- 2.
Патладжаните се нарязават на кръгчета с дебелина 1 см, посоляват се и се намазват със зехтин. Изпичат се в загрят грил-тиган от двете страни.
- 3.
Всички продукти за соса се пасират заедно. Намазват се двете половини на питката със соса, подреждат се патладжаните, върху тях се слагат резени моцарела, резени домати и отгоре – отново сос. Запичат се 10 мин., докато сиренето се разтопи.