Бърз смокинов пудинг
![Снимка за Бърз смокинов пудинг](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/50-burz smokinov sladkish_660x430'.jpg)
Хлебният пудинг е популярен по света и вкусен десерт, който дава огромни възможности за импровизация с ингредиентите. В тази рецептата типичните сушени плодове са заместени с ароматни пресни смокини.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 с. л. масло
- 600 г бял хляб, нарязан на кубчета
- 400 г смокини, нарязани на кубчета
- 100 г ягоди – пресни или замразени, по желание
- 50 г млечен шоколад, нарязан
- 2 ч. ч. прясно мляко
- 4 с. л. захар
- 1 ч. л. ванилена захар
- 2 яйца
- за соса:
- 1 ч. ч. кафява или пудра захар
- 90 г масло
- 4 с. л. ром, коняк или бърбън
Начин на приготвяне
- 1.
Тавичка се намазва обилно с масло. Слагат се кубчетата хляб, отгоре се разпределят смокините, нарязаните ягоди и се поръсва шоколадът.
- 2.
Млякото се разбива със захарта и ванилията. Яйцата се разбиват и към тях се добавя млечната смес. Заливат се хлябът и смокините. Всичко се оставя да постои 10 мин., за да попие. Пече се около 30 мин. във фурна, предварително загрята на 160° С.
- 3.
За соса всички продукти се смесват в тиган и постепенно се загряват при непрекъснато разбъркване. Загряват се 2-3 мин., докато сосът стане гладък.
- 4.
Пудингът се сервира топъл, с помощта на лъжица, залят с топъл сос.