Бърз сладкиш с пъпеш и зехтин
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 400 мл кисело мляко
- 1 ч. л. сода за хляб
- 1 ч. ч. пудра захар
- 1 с. л. настъргана кора от лимон
- 120 мл зехтин от маслиново кюспе (pomace, памъс)
- 1 ч. ч. пресято брашно
- 6 кубчета цветен локум, нарязан на парченца
- ½ ч. ч. нарязани орехи
- 200 г пъпеш или ананас, нарязан на кубчета
- 2 с. л. грис
- 1 ч. л. масло за намазване
- 2 с. л. галета за тавата
- 1 ч. л. канела за тавата
- за глазурата:
- 1 ч. ч. пудра захар
- 1-2 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. фино настъргана кора от лимон
Начин на приготвяне
- 1.
Киселото мляко се разбърква със содата, докато шупне. Добавят се пудрата захар, кората от лимон и зехтинът на тънка струйка при непрекъснато разбъркване. Слагат се брашното, локумът и орехите. Отгоре се подреждат парчетата пъпеш, предварително оваляни в грис.
- 2.
Сладкишът се слага да се пече на 180° С за 20 мин., в тавичка намазана с масло и поръсена с галета и канела.
- 3.
Пудрата захар за глазурата се разбърква със сока и кората от лимон до гъста бяла маса. Готовият изстинал сладкиш се нарязва на квадратчета и с помощта на лъжица се украсява с глазурата.
Подходящи типове вина
Окт. 2010
Още подобни рецепти
Коментари