Бърз сладкиш с череши и кайсии
Изкушението да приготвиш сладкиш, който става бързо, е огромно – така удоволствието за небцето не се отлага с часове, а е съвсем обозримо. При това в случая става въпрос за плодов десерт, така че не се колебайте да се възползвате от това неустоимо сезонно предложение.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 200 г череши без костилки
- 1 с. л. грис
- 400 г кайсии
- 4 с. л. светлокафява захар
- 1 ч. ч. брашно
- ½ ч. ч. царевичен грис (качамак)
- 1 щипка сол
- 2 с. л. захар
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 с. л. настъргана кора от лимон
- 100 г меко краве масло
- 200 мл хладко прясно мляко
- 1 с. л. краве масло за намазване
- 1 с. л. захар за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Черешите се разбъркват с гриса. Кайсиите се нарязват на половини и се поръсват със захарта. Тавичка се намазва обилно с масло и в нея се подреждат плодовете.
- 2.
Смесват се брашното, царевичният грис, солта, захарта, бакпулверът и лимоновата кора. Прибавя се маслото и се стрива на трохи. Сипва се млякото и с бърка с дървена лъжица, докато се смесят съставките.
- 3.
Тестото се сипва върху плодовете в тавата, отгоре се поръсва с останалата захар и се пече в предварително загрята фурна на 190°С за 25-30 мин. Охлажда се и се сервира с топка сладолед.