Бърз и лесен шоколадов кейк
Този сладкиш, като всички кейкове, е най-вкусен на следващия ден. Той има хрупкава кора и мека, кремообразна, богата, топяща се вътрешност. За добър акомпанимент му върви освежаваща плодова салата с бита сметана.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 200 г масло
- 200 г тъмен шоколад, начупен на парченца
- 250 г захар
- 5 яйца
- 1 с. л. с връх брашно
- бита сметана и плодове за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява до 200°С. Форма с диаметър 24 см. се застила с хартия за печене.
- 2.
Маслото се разтопява, прибавя се шоколадът, след като се разтопи се слага захарта и се охлажда. Прибавят се яйцата едно по едно, като се бърка интензивно с дървена лъжица. Накрая се слага пресятото брашно.
- 3.
Сладкишът се пече 25 мин., докато се стегне. Кейкът се поохлажда, изважда се от формата и се оставя да изстине напълно. Опакова се в полиетиленово фолио и се слага в хладилника. Изважда се 1 час преди сервиране. Поръсва се с какао. Реже се на парчета и се гарнира със сезонни плодове и бита сметана или сладолед.
- 4.
Ако желаете да направите сладкиша по-атрактивен, изрежете от хартия "снежинка", поставете я върху поръсения с какао сладкиш и поръсете пудра захар върху хартията. Отстранете "снежинката" внимателно.