Бушета със сирене и шунка
СъставНеобходими продукти за 10 броя
- 500 г замразено бутертесто
- 100 г шунка, нарязана на кубчета
- 100 г сирене, тип фета (бяло саламурено сирене), нарязано на дребни кубчета
- 2 кисели краставички, нарязани на ситно
- 5 маслини, нарязани на ситно
- 1 ч. ч. майонеза
- 2 с. л. заквасена сметана
- 1 ч. л. горчица
- 1 стрък пресен лук, нарязан на ситно или 1 ч.л. настърган кромид лук
- 3 с. л. ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
Бутертестото се размразява в хладилника. Изважда се, развива се и се нарязва на квадрати със страна 6 см. Всеки квадрат се нарязва с остър нож по схемата (виж в снимката в галерия). Отрязаните ъгли се залепват на срещуположната страна с малко студена вода. (1 се залепва към 2; 3 - към 4)
- 2.
Бушетата се нареждат на по-голямо разстояние в тава, застлана с хартия за печене и се пекат в загрята фурна на 200°С. Когато се надигнат, се изваждат от фурната и средната част и ръбовете се притискат с помощта на малка лъжичка. Отново се слагат да се допекат. Когато почервенеят добре, се изваждат и ако има нужда, пак се притискат в средата, за да се получи чашка. Оставят се да изстинат.
- 3.
Майонезата се смесва със сметаната, горчицата и пресния лук. Прибавят се нарязаните шунка, сирене, маслини и кисели краставички. Ако има нужда, се доовкусява с лимонов сок, черен пипер и сол.
- 4.
Бушетата се напълват с получения пълнеж и се поръсват с нарязания магданоз.
Готовите бушета могат да се поръсят с фино настърган кашкавал и парченца краставица.