Начало За нас Реклама Контакти

Буикос със зелен айрян

Снимка за Буикос със зелен айрян
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Името на тези солени кифлички, типични за кухнята на сефарадските евреи, идва от староиспанското умалително boyikos на думата bollo или кифла.

СъставНеобходими продукти за 4

  • за тестото:
  • 500 мл кисело мляко
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 250 г сирене, натрошено
  • 1 ч. ч. спанак, нарязан на ситно
  • 2-3 с. л. маслини, нарязани
  • 1 ч. ч. олио
  • 3 ч. ч. брашно
  • за айряна:
  • 500 мл кисело мляко
  • 3-5 стръка мента или ½ връзка магданоз
  • 500 мл вода
  • 1 щипка сол
  •  лед

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Млякото се разбърква със содата и се оставя да шупне. Добавят се сиренето, олиото, маслините и спанакът. Постепенно се слага брашното, като се разбърква с лъжица. Омесва се лепкаво тесто.

  2. 2.

    С лъжица се гребва от тестото и се капва на разстояние върху тава, застлана с хартия за печене. Пекат се около 20 мин. във фурна, загрята до 190° С, или докато се зачервят.

  3. 3.

    За айряна млякото се пасира с нарязаните листа от мента. Добавят се водата и солта. Поднася се с лед.


Май 2010
Още подобни рецепти
Коментари