Буикос със зелен айрян
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Името на тези солени кифлички, типични за кухнята на сефарадските евреи, идва от староиспанското умалително boyikos на думата bollo или кифла.
СъставНеобходими продукти за 4
- за тестото:
- 500 мл кисело мляко
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 250 г сирене, натрошено
- 1 ч. ч. спанак, нарязан на ситно
- 2-3 с. л. маслини, нарязани
- 1 ч. ч. олио
- 3 ч. ч. брашно
- за айряна:
- 500 мл кисело мляко
- 3-5 стръка мента или ½ връзка магданоз
- 500 мл вода
- 1 щипка сол
- лед
Начин на приготвяне
- 1.
Млякото се разбърква със содата и се оставя да шупне. Добавят се сиренето, олиото, маслините и спанакът. Постепенно се слага брашното, като се разбърква с лъжица. Омесва се лепкаво тесто.
- 2.
С лъжица се гребва от тестото и се капва на разстояние върху тава, застлана с хартия за печене. Пекат се около 20 мин. във фурна, загрята до 190° С, или докато се зачервят.
- 3.
За айряна млякото се пасира с нарязаните листа от мента. Добавят се водата и солта. Поднася се с лед.
Май 2010
Още подобни рецепти
Коментари