Бухтички със спанак и пъдпъдъчи яйца
Хрупкавата коричка на тези апетитни бухти вълнуващо контрастира с нежния спаначен пълнеж и консистенцията на свареното яйчице.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 1½ ч. ч. брашно
- 60 мл олио
- 2 с. л. вода
- ½ ч. л. сол
- за пълнежа:
- 500 г спанак
- 2 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 200 г рикота
- 3 с. л. хлебни трохи
- сол и пипер на вкус
- 1 яйце
- 8 пъдпъдъчи яйца
- олио за пържене ва маслена баня
- за соса:
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 1 червена чушка, ситно нарязана
- 1 скилидка чесън, пресована
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
-
сол и лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се брашното, олиото, солта и водата и се замесва твърдо тесто. Ако има нужда, се доомесва с още малко брашно. Оставя се да почине 20 мин.
- 2.
Спанакът се измива, подсушава се и се слага в сгорещения зехтин с чесъна. Разбърква се, докато завехне. Охлажда се и се смесва с рикотата, трохите, яйцето, сол и пипер.
- 3.
Пъдпъдъчите яйца се слагат в студена вода с 1 с. л. сол и се оставят да заврат, като се разбъркват от време на време, за да се центрира жълтъкът. Врат 3 мин и се слагат в студена вода. Обелват се.
- 4.
Тестото се разделя на 5 топки, които се разточват на кръгове с диаметър 15 - 18 см. Разрязват се на два полукръга и в единия край се слага плънката, като се оставя борд от 1 см. Отгоре се слага свареното яйце. Захлупва се с другата половина от тестото, краищата се притискат и се прищипват.
- 5.
Бухтичките се изпържват от двете страни в сгорещеното олио.
- 6.
Продуктите за соса се смесват и бухтичките се сервират с него.