Бухтички с извара, стафиди и горещ шоколад
Според някои теории за храненето закуската е най-важното ядене за деня. В духа на най-добрите традиции на рецептите за началото на деня ви предлагаме апетитни бухти със стафиди и лек лимонов аромат. Те вървят в компанията на великолепен горещ шоколад.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 яйце
- 100 г краве масло
- 1 ч. ч. извара
- 3 с. л. прясно мляко
- 3 с. л. захар
- 1 щипка сол
- 1 с. л. настъргана кора от лимон
- 2 ч. ч. брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- ½ ч. ч. стафиди
- 2 с. л. ром
- 300-400 мл олио за пържене
- пудра захар за гарниране
- за горещия шоколад:
- 400 мл прясно мляко
- 100 мл течна сметана
- 150 г тъмен шоколад
- кафява захар на вкус
- 1 щипка канела
- 1 звезден анасон
- 1 щипка чили с морска сол
Начин на приготвяне
- 1.
Стафидите се накисват в рома за 20-30 мин.
- 2.
Маслото се разбива с изварата, яйцето, млякото, захарта, солта и лимоновата кора. Бакпулверът се смесва с брашното и се добавя в маслената маса. Сипват се стафидите.
- 3.
Олиото се загрява на 180°С. В него се пускат с лъжица по 4-5 бухти и се пържат от двете страни, докато добре се зачервят.
- 4.
Млякото и сметаната се слагат да се сгорещят заедно със захарта, канелата, чилито и звездния анасон. Щом заврат, се добавя шоколадът, начупен на парченца. Разбърква се, докато се разтопи напълно. Прецежда се и се сервира. Ако желаете по-плътна консистенция и пяна, използвайте уред за разбиване на фрапе.