Бухти с тиквички
Тази рецепта с доста съвременно звучене всъщност има стари шопски корени. Подобни бухти от тиквички приготвят и немците, само че с мента и индийско орехче вместо копър и черен пипер, а киселото мляко и кашкавалът са заменени от сметана и тилзит.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г тиквички
- 1 ч. ч. брашно
- 1 яйце
- ½ ч. ч. кисело мляко
- 2 с. л. нарязан на ситно копър
- 15 г хлебна мая
- 100 г кашкавал, настърган
- 150 мл олио за пържене
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквичките се обелват и се настъргват на едро ренде. Изтискват се добре и се подправят със сол и пипер на вкус.
- 2.
Маята се разтваря в 1 с. л. вода и се прибавя към тиквичките. Слагат се яйцето, млякото, копърът и кашкавалът. Всичко се разбърква добре. Добавя се брашното. Прави се меко тесто, което се оставя да втаса 1 час.
- 3.
От втасалото тесто се гребва с намаслена лъжица и се капват бухтички, които се пържат в сгорещената мазнина от двете страни, до зачервяване. Сервират се с прясна салата.