Бухти от тиквички и кълнове
Предлагаме ви едно по-необикновено превъплъщение на традиционните бухти, в което основните съставки са свежи кълнове и тиквички. Ястието се поднася с апетитен сос от кисело мляко, чесън и копър.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г тиквички
- 1 ч. ч. брашно
- 1 ч. л. суха мая
- 1 ч. ч. житни или слънчогледови кълнове
- 1 яйце
- 3 с. л. кисело мляко
- 2 с. л. нарязан на ситно копър
- 100 г краве сирене
- 2 с. л. нарязан на ситно копър
- 100 г краве сирене
- 200 мл олио за пържене
- сол на вкус
- за соса:
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 1 с. л. нарязан копър
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се леко и се оставят да се отцедят за 10 мин. Изстискват се добре.
- 2.
Брашното се смесва с маята, оформя се кладенче и в него се сипват яйцето, млякото, копърът, сиренето, тиквичките, кълновете и малко сол. С помощта на лъжица се забърква меко тесто. Оставя се да втаса около 40 мин. или докато си удвои обема.
- 3.
В загрятото олио се слага по лъжица от сместа и се пържи, докато се зачерви. Бухтите се поднасят с прясна салата и сос от млякото с чесъна и копъра.