Бугаца
Бугаца или крем пита е традиционен сладкиш от Северна Гърция, по-точно от Серес и района около града. В ресторант „Густоза“ в Слатина задължително точат сами корите за бугаците и, тъй като използват само първокласни продукти, сладкишът им се получава крехък, пръхкав и много вкусен.
СъставНеобходими продукти за 6-8 порции
- за тестото:
- 800 г пшенично брашно
- 360 мл вода
- 200 мл растителна мазнина
- 200 г краве масло
- сол
- канела за поръсване
- пудра захар за поръсване
- за плънката:
- 1 л прясно мляко
- 4 яйца
- 200 г захар
- 200 г грис
- 4 ч. л. ванилена захар
-
4 с. л. царевично нишесте
Начин на приготвяне
- 1.
От брашното, водата и щипка сол се замесва средно твърдо тесто, което се разделя на 6 топки. Оставят се да починат 20 мин. и се разточват на тънки кори, като се ръсят с брашно. Оставят се да засъхнат леко.
- 2.
Млякото се слага да заври. Яйцето се разбива със захарта и се разбърква с нишестето и гриса. Постепенно се прибавят към врящото мляко при непрекъснато разбъркване. Щом се сгъсти, сместа се сваля от огъня.
- 3.
Тавичка се намазва със смес от стопеното масло и олиото. Редят се две кори, като се намазват с мазнината, слага се малко от крема, отново кора, пак крем и така, докато корите свършат. Нарязва се на квадрати и се слага да се пече в загрята фурна на 180° С, докато се зачерви. Горещата пита се поръсва с пудра захар и канела.