Бриоши с какаов пълнеж
Злополучната кралица Мария-Антоанета всъщност не е призовавала френския народ да яде пасти, а да потисне глада си с бриоши. Ако опитате тези от рецептата, ще разберете, че прословутата австрийка не е била никак глупава.
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- за бриошите:
- 20 г прясна мая
- 250 г прясно мляко
- 600 г фино бяло брашно
- 120 г захар
- 2 яйца
- 100 г масло със стайна температура
- за какаовия пълнеж:
- 100 г захар
- 2 белтъка
- 50 г брашно
- 50 г какао
- 200 мл прясно мляко
- 50 г студено масло
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря в млякото. Брашното се пресява. Яйцата се разбъркват със захарта. Добавят се към млякото.
- 2.
В средата на брашното се прави кладенче и се сипва млечно-яйчната маса. Замесва се средно твърдо тесто. Малко по малко се добавят кубчета масло, като се меси непрекъснато, докато се поеме напълно и се получи гладка мека топка. Оставя се на стайна температура да втаса покрито около 2 часа или докато си удвои обема.
- 3.
За пълнежа се разбъркват захарта и белтъците. Добавят се какаото и брашното. Млякото се кипва и на много тънка струя се добавя към сместа при непрекъснато разбъркване. Връща се на котлона и се разбърква, докато добре се сгъсти. Добавя се маслото, нарязано на кубчета и се охлажда, като се разбърква от време на време.
- 4.
Тестото се разделя на две и всяка част се разточва на правоъгълник 20 х 30 см. Половината от плънката се намазва на половината от правоъгълника и се прихлупва с другата половина. Разточва се на правоъгълник 20 х 30 см и двата края се сгъват към центъра, така че да се допрат. Сгъва се на две. Отново се разточва на правоъгълник 20 х 30 см и се сгъва по същия начин. Тестото се разточва на правоъгълник с размери 20 х 30 см и се навива на руло, като се започне от дългата страна. Полученото руло се нарязва на парчета с дебелина 2,5 см. Слагат се в намаслени формички за мъфини и се оставят да втасат около 60 мин. Пекат се 15 - 20 мин. в загрята фурна на 180° С. По същия начин се процедира и с другата половина от тестото.
- 5.
За да останат сочни и лъскави, бриошите може да се намажат с четка с горещ захарен сироп, приготвен от 50 г захар и 50 мл вода, варени в продължение на минута.