Начало За нас Реклама Контакти

Бриоши с какаов пълнеж

Снимка за Бриоши с какаов пълнеж
240
Време за приготвяне: 240 минути
III
Степен на трудност - Сложна

Злополучната кралица Мария-Антоанета всъщност не е призовавала френския народ да яде пасти, а да потисне глада си с бриоши. Ако опитате тези от рецептата, ще разберете, че прословутата австрийка не е била никак глупава.

СъставНеобходими продукти за 20 броя

  • за бриошите:
  • 20 г прясна мая
  • 250 г прясно мляко
  • 600 г фино бяло брашно
  • 120 г захар
  • 2 яйца
  • 100 г масло със стайна температура
  • за какаовия пълнеж:
  • 100 г захар
  • 2 белтъка
  • 50 г брашно
  • 50 г какао
  • 200 мл прясно мляко
  • 50 г студено масло

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маята се разтваря в млякото. Брашното се пресява. Яйцата се разбъркват със захарта. Добавят се към млякото.

  • 2.

    В средата на брашното се прави кладенче и се сипва млечно-яйчната маса. Замесва се средно твърдо тесто. Малко по малко се добавят кубчета масло, като се меси непрекъснато, докато се поеме напълно и се получи гладка мека топка. Оставя се на стайна температура да втаса покрито около 2 часа или докато си удвои обема.

  • 3.

    За пълнежа се разбъркват захарта и белтъците. Добавят се какаото и брашното. Млякото се кипва и на много тънка струя се добавя към сместа при непрекъснато разбъркване. Връща се на котлона и се разбърква, докато добре се сгъсти. Добавя се маслото, нарязано на кубчета и се охлажда, като се разбърква от време на време.

  • 4.

    Тестото се разделя на две и всяка част се разточва на правоъгълник 20 х 30 см. Половината от плънката се намазва на половината от правоъгълника и се прихлупва с другата половина. Разточва се на правоъгълник 20 х 30 см и двата края се сгъват към центъра, така че да се допрат. Сгъва се на две. Отново се разточва на правоъгълник 20 х 30 см и се сгъва по същия начин. Тестото се разточва на правоъгълник с размери 20 х 30 см и се навива на руло, като се започне от дългата страна. Полученото руло се нарязва на парчета с дебелина 2,5 см. Слагат се в намаслени формички за мъфини и се оставят да втасат около 60 мин. Пекат се 15 - 20 мин. в загрята фурна на 180° С. По същия начин се процедира и с другата половина от тестото.

  • 5.

    За да останат сочни и лъскави, бриошите може да се намажат с четка с горещ захарен сироп, приготвен от 50 г захар и 50 мл вода, варени в продължение на минута. 

Юни 2014
Още подобни рецепти
Коментари