Начало За нас Реклама Контакти

Брауни с пълнозърнест хляб и стафиди

Снимка за Брауни с пълнозърнест хляб и стафиди
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Браунитата са се появили в края на XIX век в Чикаго като десерти, подходящи за носене в кутия за обяд. Оттогава са се развили многобройни рецепти, но всички те са на основата на шоколад. Така е и с нашето предложение тук, в което брашното е заменено с трохи от пълнозърнест хляб.

СъставНеобходими продукти за 8 парчета

  • ½ ч. ч. стафиди
  • 60 мл ром или коняк
  • 100 г тъмен шоколад, начупен на парчета
  • 125 г масло
  • 2 яйца
  • ¾ ч. ч. кафява захар
  • 1 ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
  • 1 ч. ч. орехи, бадеми, лешници или обелен шамфъстък
  • за глазурата:
  • 100 г бял шоколад
  • 2 с. л. заквасена сметана
  •   пресни плодове за гарниране

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Стафидите се слагат за се мариноват в рома.

  2. 2.

    Шоколадът се слага да се разтопи на водна баня заедно с маслото. Яйцата се разбиват с кафявата захар на гъст крем. Към тях се прибавят шоколадовата смес, трохите, ядките и стафидите.

  3. 3.

    Сладкишът се слага да се пече в намазана с масло квадратна или кръгла тавичка с диаметър 20 см. в загрята фурна до 180° С, около 30 мин.

  4. 4.

    Готовият сладкиш се охлажда в тавата, нарязва се парчета и се залива с глазура.

  5. 5.

    Глазурата се приготвя, като белият шоколад се разтопява на водна баня и към него се прибавя заквасената сметана. Разбърква се добре и с нея се заливат нарязаните парчета.

Перпоръчани напитки: освен използваните в рецептата ром или коняк, подходящи са и лагородни сладки вина от сортове с висока естествена киселинност, например австрийски или германски ризлинг бееренауслезе

Май 2010
Още подобни рецепти
Коментари