Брауни с пълнозърнест хляб и стафиди
Браунитата са се появили в края на XIX век в Чикаго като десерти, подходящи за носене в кутия за обяд. Оттогава са се развили многобройни рецепти, но всички те са на основата на шоколад. Така е и с нашето предложение тук, в което брашното е заменено с трохи от пълнозърнест хляб.
СъставНеобходими продукти за 8 парчета
- ½ ч. ч. стафиди
- 60 мл ром или коняк
- 100 г тъмен шоколад, начупен на парчета
- 125 г масло
- 2 яйца
- ¾ ч. ч. кафява захар
- 1 ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
- 1 ч. ч. орехи, бадеми, лешници или обелен шамфъстък
- за глазурата:
- 100 г бял шоколад
- 2 с. л. заквасена сметана
- пресни плодове за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Стафидите се слагат за се мариноват в рома.
- 2.
Шоколадът се слага да се разтопи на водна баня заедно с маслото. Яйцата се разбиват с кафявата захар на гъст крем. Към тях се прибавят шоколадовата смес, трохите, ядките и стафидите.
- 3.
Сладкишът се слага да се пече в намазана с масло квадратна или кръгла тавичка с диаметър 20 см. в загрята фурна до 180° С, около 30 мин.
- 4.
Готовият сладкиш се охлажда в тавата, нарязва се парчета и се залива с глазура.
- 5.
Глазурата се приготвя, като белият шоколад се разтопява на водна баня и към него се прибавя заквасената сметана. Разбърква се добре и с нея се заливат нарязаните парчета.
Перпоръчани напитки: освен използваните в рецептата ром или коняк, подходящи са и лагородни сладки вина от сортове с висока естествена киселинност, например австрийски или германски ризлинг бееренауслезе