Боровинково парфе
СъставНеобходими продукти за 8 - 12 pпорции
- за основата:
- 3 яйца
- 75 г ситна кристална захар
- 75 г брашно
- за крема:
- 500 г боровинки и малини (може и замразени)
- 250 г захар
- сокът и кората на 1 лимон
- 2 с. л. желатин, разтворен в 3 с. л. вода
- 2 белтъка
- 150 мл подсладена сметана
- 150 мл заквасена сметана
- за украса:
- 1 ч. ч. боровинки и малини
-
свежи цветя и листа
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбиват със захарта на водна баня, докато се сгъстят. Свалят се от огъня и се разбиват, докато се поохладят. Прибавя се брашното, като леко се разбърква с лъжица. Сместа се слага да се пече върху хартия за печене във форма с диаметър 24 см във фурна, загрята на 180° С, за 15 – 20 мин. Охлажда се и се поставя на дъното на форма за печене с подвижни стени. Стените й се намокрят с вода.
- 2.
Половината плодове се загряват с половината от захарта, сока и лимоновата кора в тиган за 3 мин., докато поомекнат. Прибавя се желатинът и се охлажда.
- 3.
Останалата захар се слага с 3 с. л. вода да се свари на гъст сироп. Белтъците се разбиват на сняг и на тънка струйка се добавя сиропът при непрекъснато разбиване.
- 4.
Подсладената сметана се разбива и се смесва със заквасената. В получената смес сипват белтъците, сварените и целите плодове. Всичко се изсипва върху приготвения блат и се заглажда. Оставя се да стегне в хладилника.
- 5.
Хавлиена кърпа се намокря с много гореща вода, отцежда се добре и се увива около стените на формата за няколко секунди, след което стените се освобождават.
- 6.
Парфето се украсява с плодовете и свежи цветя и листа, например от маточина или мента.