Боровинков пай с кисело мляко
Сезонът на черните боровинки започна преди десетина дена, затова в разгара на горския урожай актуално ви представяме тази рецепта. Тя е лесна за приготвяне и изключително вкусна. В това екипът ни с удоволствие се увери, когато нашият шеф готвач Ивелина Иванова приготви този сладкиш за снимки и, разбира се, за дегустация.
СъставНеобходими продукти за 8
- за тестото:
- 300 г маслени бисквити с какао
- 150 г разтопено масло
- 1 с. л. мед
- 2 с. л. брашно
- за пълнежа:
- 1 с. л. желатин
- 500 мл кисело мляко
- 4 с. л. кокосови стърготини, по желание
- 1 ванилия
- 5 с. л. пудра захар
- 250 мл сметана за разбиване
- 300 г боровинки
Начин на приготвяне
- 1.
Бисквитите се смилат или настъргват и се смесват с брашното, маслото и меда. Оформя се тесто. Разстила се по дъното и стените на тавичка и се изпече във фурна загрята до 180° С за 15 мин.
- 2.
Желатинът се накисва в 4 с. л. студена вода и се разтопява на водна баня.
- 3.
Киселото мляко се смесва с ванилията, захарта и сметаната. Разбива се на крем и се добавят желатинът, боровинките и кокосът. Изсипва се в изпечената кора и се слага в хладилника да се желира.