Богата фритата
Поднасяме ви леко и свежо лятно ястие, в което яйцата са допълнени с апетитни сезонни зеленчуци, маслини и сирене. Цялата комбинация е обогатена с аромат на босилек и риган.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 малка тиквичка, нарязана на тънки ивички
- 2 с. л. нарязани черни маслини
- 2 с. л. нарязани червени печени чушки
- 2 с. л. едро нарязан пресен босилек
- 2 с. л. натрошено сирене, тип Дунавия
- 8 яйца
- 2 с. л. прясно мляко
- 2 филии хляб
- 1 с.л. масло
- 2 щипки риган
- 50 г сирене бри или настърган кашкавал
Начин на приготвяне
- 1.
Хлябът се намазва с масло и се нарязва на кубчета. Поръсва се с ригана и се слага в загрята фурна на 180°С да засъхне леко.
- 2.
Лукът и чесънът се слагат в сгорещения зехтин за 1-2 мин. при непрекъснато разбъркване. Слагат се тиквичките и се бъркат още 1-2 мин.
- 3.
Яйцата леко се разбиват. Към тях се прибавят млякото, натрошеното сирене, маслините, печените чушки и босилекът. Сместа се изсипва върху лука в тигана и се слага на средно силен огън. Когато фритатата се стегне, се повдига с шпатула, за да изтече течната част и да слезе отдолу. Ако има нужда, се намалява температурата. Внимава се да не се препече, но отгоре центърът трябва да е още влажен.
- 4.
Фритата се поръсва с крутоните и парченца от сиренето бри или кашкавала. Загрява се силно горният реотан на фурната и тиганът се поставя на най-горното ниво на решетката на фурната, с дръжката навън. Фурната не се затваря. Запича се 1-2 мин., докато сиренето се разтопи и леко се зачерви.
- 5.
Фритатата се нарязва като торта и се сервира с прясна салата.