Начало За нас Реклама Контакти

Богата фритата

Снимка за Богата фритата
30
Време за приготвяне: 30 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - бира

Поднасяме ви леко и свежо лятно ястие, в което яйцата са допълнени с апетитни сезонни зеленчуци, маслини и сирене. Цялата комбинация е обогатена с аромат на босилек и риган.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 с. л. зехтин
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 малка тиквичка, нарязана на тънки ивички
  • 2 с. л. нарязани черни маслини
  • 2 с. л. нарязани червени печени чушки
  • 2 с. л. едро нарязан пресен босилек
  • 2 с. л. натрошено сирене, тип Дунавия
  • 8 яйца
  • 2 с. л. прясно мляко
  • 2 филии хляб
  • 1 с.л. масло
  • 2 щипки риган
  • 50 г сирене бри или настърган кашкавал

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Хлябът се намазва с масло и се нарязва на кубчета. Поръсва се с ригана и се слага в загрята фурна на 180°С да засъхне леко.

  2. 2.

    Лукът и чесънът се слагат в сгорещения зехтин за 1-2 мин. при непрекъснато разбъркване. Слагат се тиквичките и се бъркат още 1-2 мин.

  3. 3.

    Яйцата леко се разбиват. Към тях се прибавят млякото, натрошеното сирене, маслините, печените чушки и босилекът. Сместа се изсипва върху лука в тигана и се слага на средно силен огън. Когато фритатата се стегне, се повдига с шпатула, за да изтече течната част и да слезе отдолу. Ако има нужда, се намалява температурата. Внимава се да не се препече, но отгоре центърът трябва да е още влажен.

  4. 4.

    Фритата се поръсва с крутоните и парченца от сиренето бри или кашкавала. Загрява се силно горният реотан на фурната и тиганът се поставя на най-горното ниво на решетката на фурната, с дръжката навън. Фурната не се затваря. Запича се 1-2 мин., докато сиренето се разтопи и леко се зачерви.

  5. 5.

    Фритатата се нарязва като торта и се сервира с прясна салата.


Юли 2008
Още подобни рецепти
Коментари