Начало За нас Реклама Контакти

Бобено суфле

Снимка за Бобено суфле
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Приложенията на боба съвсем не се изчерпват с чорбата и тази изискана рецепта е пример за наистина вкусно и ефектно ястие с апетитното вариво. Можете да направите суфлето пикантно, като прибавите лют червен пипер. А за по-богат вкус - сложете малко горчица.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 3 с. л. краве масло
  • 1 с. л. настърган пармезан
  • 1 с. л. галета
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. сушени чушки, натрошение
  • 1 ч. ч. добре сварен бял боб
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 ч. ч. настърган кашкавал, тип Балкан
  • 3 яйца
  • ½ ч.л. кимион
  • ½ ч.л. сух джоджен
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Форма за печене с прави стени с вместимост 1 л се увива с двоен пласт алуминиево фолио така, че краищата му да стърчи поне 3 см над ръба на формата. Дъното, стените и фолиото се намазват добре с 1 с. л. масло. Суфлето може да се направи и в 4-5 по-малки топлоустойчиви купички.

  2. 2.

    Смесват се пармезанът, галетата и червеният пипер и с тях се посипват дъното и стените на приготвения съд за печене.

  3. 3.

    Фасулът се пасира заедно с млякото. Слага се на котлона да се затопли на бавен огън, заедно с останалото масло. Прибавя се кашкавалът и се разбърква, докато се разтопи. Сваля се от огъня и се прибавят, при непрекъснато разбиване, един по един жълтъците, кимионът, джодженът и сушените чушки.

  4. 4.

    Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг и се прибавят към бобената смес.

  5. 5.

    Суфлето се пече в предварително загрята фурна на 180°С около 35 мин.


Ян. 2008
Още подобни рецепти
Коментари