Бобено суфле
Приложенията на боба съвсем не се изчерпват с чорбата и тази изискана рецепта е пример за наистина вкусно и ефектно ястие с апетитното вариво. Можете да направите суфлето пикантно, като прибавите лют червен пипер. А за по-богат вкус - сложете малко горчица.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 с. л. краве масло
- 1 с. л. настърган пармезан
- 1 с. л. галета
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. сушени чушки, натрошение
- 1 ч. ч. добре сварен бял боб
- 100 мл прясно мляко
- 1 ч. ч. настърган кашкавал, тип Балкан
- 3 яйца
- ½ ч.л. кимион
- ½ ч.л. сух джоджен
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Форма за печене с прави стени с вместимост 1 л се увива с двоен пласт алуминиево фолио така, че краищата му да стърчи поне 3 см над ръба на формата. Дъното, стените и фолиото се намазват добре с 1 с. л. масло. Суфлето може да се направи и в 4-5 по-малки топлоустойчиви купички.
- 2.
Смесват се пармезанът, галетата и червеният пипер и с тях се посипват дъното и стените на приготвения съд за печене.
- 3.
Фасулът се пасира заедно с млякото. Слага се на котлона да се затопли на бавен огън, заедно с останалото масло. Прибавя се кашкавалът и се разбърква, докато се разтопи. Сваля се от огъня и се прибавят, при непрекъснато разбиване, един по един жълтъците, кимионът, джодженът и сушените чушки.
- 4.
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг и се прибавят към бобената смес.
- 5.
Суфлето се пече в предварително загрята фурна на 180°С около 35 мин.